Monster Vault

Arvostelussa: Monster Vault (D&D Essentials)

Julkaisija: Wizards of the Coast

Julkaisuvuosi: 2010

Tyyppi: Laatikko (boxed set)

Monster Vault on Dungeons and Dragons roolipelin Essentials linjan monster manuaalia vastaava tuote. Koska koko Essentials sarja on täysin yhteensopiva "normaalin" neljännen laitoksen kanssa, soveltuu Monster Vault mihin tahansa 4E peliin.

Kyseessä on siis D&D roolipelille ominainen hirviöpaketti. Julkaisu on kuitenkin laatikko, eikä perinteinen kovakantinen kirja. Laatikko on onneksi lähes euro-lautapeliä vastaava tukevuudeltaan, eikä mikään löysä viritelmä. Omani tuli rapakon yli amazonista muutaman kovakantisen kirjan kera, vähät kuplamuovit olivat puhjenneet laatikossa, mutta Monster Vault ei ollut höykytyksestä ottanut siipeensä.

Laatikko sisältää tietenkin itse hirviökirjan, joka on pehmeäkantinen, liimasidottu ja kooltaan noin puolet A4 koosta. Kirjassa on 320 sivua. Tämän lisäksi tulee 32 sivuinen seikkailukirja, Cairn of the Winterking ja siihen liittyvä kaksipuolinen taistelukartta. Eikä sisältö vielä lopu tähän. Kaiken viimeistelee 10 liuskaa pahvi tokeneita. Ei enempää, eikä vähempää kuin vähintään yksi token jokaista hirviökirjan hirviötä kohti.

Monster Manualiin verrattuna, Vaultin hirviöiden esitystapa on muuttunut. Hirviöiden ominaisuudet esitetään nyt selkeämmin ja monet julkaistaan nyt uudestaan päivitettyinä. Tämän vuoksi Monster Vault ei varsinaisesti tuo mitään uutta. Kokoelma on perinteinen lajitelma hirviöitä, jotka olemme jo nähneet ennenkin muissa D&D julkaisuissa. Kirjasta löytyvät niin pahat kromaattiset lohikäärmeet, gelatiini kuutio, kuin myös ruostehirviö ja okran värinen hyytelö. Lajitelma on kattava, ja sopii aloitteleville pelaajille mainiosti. Päivitysten vuoksi, se sopii kokeneemmillekin pelaajille korvaamaan osittain monster manualit.

Neljännen laitoksen Monster Manualia kritisoitiin siitä, että se sisälsi hyvin vähän hirviöihin liittyvää fluffia ja keskittyi pelimekaanisiin tietoihin, sekä esittelemään valmiita kohtaamisia (joissa eri hirviöitä oli välillä paketoitu aika hatarin perustein yhteen kohtaamiseen). WotC on selvästi kuunnellut palautetta ja Monster Vaultissa jokaiseen hirviöön liittyy myös kuvausteksti, joka venyy joidenkin ikonisten hirviöiden kohdalla melko pitkäksikin antaen jopa seikkailu ja kampanjaideoita. Voin yhtyä foorumeilla esitettyihin mielipiteisiin siitä, että Monster Vault on tässä suhteessa sellainen tuote, jollainen alkuperäisen 4E Monster Manualin olisi pitänyt olla.

Koska neljäs laitos vaatii käytännössä miniatyyrien käyttöä, monet ovat varmasti tuskastelleet juuri hirviöiden esittämisen kanssa. Usein sopivaa miniatyyriä ei joko ole, tai ole tarpeeksi esittämään suurempaa joukkoa. Monster Vault ratkaisee ongelman pistämällä pakettiin 10 pahvilevyllistä tokeneita. Vähintään yhden per kirjassa esitelty hirviö. Lajitelma sisältää siis niin medium, large kuin myös huge kokoisia tokeneita. Kirjassa esitelty taide toistuu tokeneissa tehden niistä suhteellisen helposti tunnistettavia. Joistain hirviöistä on vain yksi token, joistakin useampia. Esimerkiksi örkki tokeneita löytyy 8 kappaletta numeroituna 1-8, sen lisäksi muutama eri kuvalla kuvaten örkkijohtajia jne. Hyvänä oivalluksena mukana on muutama "donitsirinkula", jotka kasvattavat keskelle asetetun large-kokoisen tokenin huge-kokoiseksi. Muutama moka on päässyt kuitenkin mukaan, esimerkiksi yhdelle abyssaalignollille ei löydy tokenia, koska se on large kokoinen. Gnolli tokenit ovat mediumeja, ja sen kokoisten suurentamiseksi large-kokoisiksi ei ole mitään keinoa. Toinen ärsytys ovat geneeriset minion-tokenit. Mukaan on nimittäin laitettu 4 mustaa tokenia, nimettynä minioneiksi. Ajatus on hyvä, mutta yleensä DM ei halua heti taistelun aluksi paljastaa pelaajille, mitkä hirviöt ovat mahdollisesti minioneja. Tokenien nimeäminen yleisemmin "generic monster 1-4" tyyppisesti olisi toiminut paremmin.

Ongelma on myöskin laatikon tilavuuden riittävyys, kun kaikki tokenit on irrotettu kehyksistään ja pussitettu. Kirjaa varten on laatikon pohjalle laitettu pahvikehys, joka sitoo kirjan paikoilleen omaan koloonsa. Tämä kehys on melkeinpä pakko poistaa, jotta kaikki tokenit, hirviökirja ja seikkailukirja karttoineen mahtuisivat laatikkoon sujuvasti.

Itse hirviö manuaali ja tokenit olisivat jo riittävä paketti, mutta mukaan on laitettu vielä täyspituinen seikkailu "Cairn of the Winterking", joka on suunniteltu 4. tason hahmoille. Tämä moduuli ei ole mikään seikkailusuunnittelun mestariteos, muttei toisaalta surkeimmastakaan päästä. Aloitteleville pelaajille tämä niin luolastokomppausta kuin myös taitohaasteita sisältävä seikkailu varmasti toimii ihan hyvin. Kun mukana on myös kaksipuolinen taistelukartta, voi hyvällä syyllä sanoa kyseessä olevan melkoisen hyvä "bonus".

Hintaa tällä paketilla on rapakon takana virallisesti 30 taalaa, mutta amazonissa kukkaro kevenee noin 20 taalalla plus postituskuluilla Suomeen. Kurssihyödystä riippumatta, Monster Vault on erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltu ja mielestäni rahalleen saa hyvin vastinetta.

Yhteenvetona voi sanoa, että Monster Vault on onnistunut tuote omassa kategoriassaan. Jos olet vasta nyt ostamassa 4E player's handbookia ja DM's guidea, suosittelisin korvaamaan monster manualin tällä laatikolla. Pienistä puutteistaan huolimatta, MV on suositeltava tuote, joka ei ole hinnalla pilattu.

Pisteet: 9/10