Unknown Regions, the

Unknown RegionsStar Wars:  The Unknown Regions

Gary Astleford, Owen Stephens, Rodney Thompson. Wizards of the Coast 2010, 224 sivua

Olen palannut Tähtien sodan Saga editionia kahden täysin erilaisen peliporukan kanssa. Toisessa niistä PJ käytti kaikkia mahdollisia lisäkirjoja, ja niinpä kysyin häneltä, että jos toiselle peliporukalle haluaa peruskirjan rinnalle ostaa yhden lisäosan, niin mikä kannattaa valita. Vastaus oli The Unknown Regions. Kirjan luettua on helppo ymmärtää miksi. Tämä kirja kun on pelinjohtajalle varsinainen aarreaitta loputtomassa kaukaisen galaksin tutkimisessa. Kirjan avulla voi polkaista käyntiin satunnaiskohtaamisia, luoda parilla pikaheitolla kokonaisia sivilisaatioita ja teoksessa on aineksia sekä yksittäisiin peleihin että pidempiin kampanjoihin.

Pelaajiakaan ei ole unohdettu. Hahmonluontiin on tarjolla yhdeksän uutta lajia ja niiden lisäksi vielä ihmistä muistuttavat myriadit "lähes ihmiset", jotka eroavat ihmisistä vain ulkonäön ja yhden piirteen verran. Lajit eivät ole mitenkään kiintoisimmasta tai elokuvasarjaa ajatellen valovoimaisimmasta päästä olevia lajeja, vaan aika statistihumanoideja reuna-alueilta. Uudet featit ja talentit ovat enimmäkseen survival-henkisiä kirjan teeman mukaisesti. Toinen pelaajille sopiva osio käsittelee tutkimusmatkailijan varusteita. Pelkkä varustelistan selailu saa sci-fi-hifistelyn heräämään: täältä löytyvät juuri ne henkilökohtaiset monitoimityökalut, rannelääkeannostelijat, rakettikengät ja tulipastat, joiden luulisi kuuluvat sci-fimaailmojen seikkailijoiden perusvarustukseen. Mukana on myös aseita, ajoneuvoja ja droideja, mutta ne kalpenevat näiden sekatavarakaupan varusteiden populaariarvoille.

Parasta kirjassa on planeettageneraattori. Se tuottaa 18 taulukon voimin satunnaisia maailmoja sivilisaatioineen yksin tein, jos hahmot eksyvät tuntemattomille seuduille ja käymättömille korpimaille. Mukana on niin kulttuurit, kaupunkityypit, asukasluvut ja planeetan rakenteet. Pelkästään tämä osio kirjassa on niin käyttökelpoista generaattoria, joka sopii lisäksi muihinkin sci-fi -peleihin.

Toinen mainio seikka ovat uhkien esittely. Tässä kappaleessa on esiteltynä galaksin reuna-alueiden jotenkin järjestäytyneitä ja laajoja vaaroja, lähinnä aggressiivisia sivilisaatioita, joista pystyy rakentamaan hyvinkin monimuotoisia kampanjoita tai rajoitetumpia vastuksia. Kunkin motivaatiot, keinot ja metodit on esitelty hyvin. Mukana on sekä muinaisen sivilisaation rippeitä kuten rakatat tai täysin outoja ilmestyksiä, kuten muinaisten sarjakuvien avaruuspiraatti tofit. Laajojen uhkien ohella kirjassa käsitellään yleisluontoisempia hasardeja, kuten myrkyllisiä ilmaa, myrskyjä ja muita vaarallisia olosuhteita. Nämä on nivottu varsin näppärästi pelimekaniikkaan kiinni. Onpa mukana jopa sarlaccin ominaisuudetkin: sitä kohdellaan pikemminkin ansana kuin olentona.

Kahdeksan planeettaa saa oman esittelyn. Nämä ovat varsin erilaisia. On yhtiövetoinen 244core, vihamielinen  Durace, villi Giaca, kaivosmaailma Iol, kultin johtama Veroleem ja salakuljettajien Volik. Nämä ovat juuri sellaisia hämäräperäisiä soppia galaksin laidalla, jotka sopivat niille Tähtien Sodan pelaajille, joille elokuvalavasteissa patsastelu on liikaa illuusion säilyttämiselle ja maltillisemmat takapajulat sopivat paremmin seikkailuympäristöiksi.

Miniseikkailuja on lopussa kahdeksan, jokainen yhden taistelun ja muutaman muun haasteen varaan rakentuvia kahden aukeaman tilanteita, joita on helppo uittaa mukaan monenlaisiin kampanjoihin. Kaksi seikkailuista on kuutos- ja ysitason hahmoille, muut tasoille 4, 7, 8, ja 11. Skenaariot ovat tarkasti kuvattuja ja kartoitettuja, mutta hyvin yleisluontoisia tyyliin "hahmojen alus tarvitsee korjaamista, mutta lähin avaruusasema on autio. Siellä on varaosia ja iso mörkö, joka saalistaa hahmoja".

Väreissä painettu ja kovakantinen kirja jää kuvituksen tyylissä niukasti jälkeen useista muista saman sarjan teoksista, mutta teksti korvaa sen. Jos hankit lisäkirjoja Tähtien sotaan, niin kannattaa aloittaa tästä.