Dungeon Delve

David Noonan & Bill Slavicsek
192 s. värillinen, kovakantinen
2009 WotC

Alkujaan D&D syntyi, kun strategiapelissä yritettiinkin neuvotella vihollisen kanssa. Tässä kirjassa on palattu lähtöpisteeseen: seikkailuihin, joissa ei neuvotella. Tämä on laaja luolamestarin apupaketti, jossa on valmiita seikkailuja. Kaikki kirjan seikkailut ovat muodoltaan lyhyitä, kolmen kohtauksen taisteluratoja. Jonkinlainen lyhyt taustatarina on myös tarjolla, mutta ne ovat hyvin simppeleitä ja yksinkertaisia: pelaajille ei pitäisi olla missään seikkailussa epäselvää, mitä heidän pitää tehdä. Seikkailuja on 30, yksi joka tasolle.

Kartat perustuvat kokonaan D&D:n Dungeon tiles -valmislautoihin, joiden kanssa kirjasta saa hyvin synergiaetua irti. Ilmankin Dungeon tilesiä pärjää, mutta silloin PJ voi joutua piirtämään enemmän. Joka seikkailuun on annettu optioita, joiden avulla voidaan laajentaa seikkailuja laajemmiksi. Tai oikeastaan pidemmiksi, sillä nuo antavat seikailuun lähinnä lisää tapeltavaa. Nelivärityksestä ei oteta tällä kertaa juuri mitään irti. Kartat (eli kopiot Dungeon Tiles kirjasn valmislaudoista) ovat toki kauniita, mutta kaksi kuvaa kahteensataan sivuun on niukkaa.

Pohjimmiltaan kohtaukset ovat hyviun mekaanisia: havainnointiheitolla voidaan saada alussa jotan etua ja sitten tapellaan. Usein juonensisäiset seikat jaottelevat kunkin seikkailun trilogiaksi, jossa on kolme erillistä tappelua, kohtausta tai huonesarjaa.

Jokaisessa seikkailussa on ensin intro, että mitä täällä tehdään, idea kohtausen laajentamiseksi ja sitten mennäänkin. Tarjolla on kussakin kohtauksessa lähtötilanne, vastukset kaikkine statteineen, vihollisten taktiikat ja lopuksi vielä maaston erillispiirteet. Lähtökohtana on, etä kolmen kohtauksen seikkailu on aina taitettu karttoineen kaikkineen kolmeen aukeamaan. Kokonaisuutena Dungeon delve on masiivinen paketti aloittelevan tai aloittavan pelinjohtajan käyttöön. Tässä on lyhyitä, helposti vedettäviä skenaarioita tai miniseikkailuja, joita pääsee heti pelaamaan. Pelillisesti tai juonellisesti ne ovat alkeellisia, vailla roolipelaamista tai suurta miettimistä, mutta toisaalta pelinjohtaja voi tutustua seikkailuun varttitunnissa ja peli pääsee käyntiin ilman kummoisiakaan valmisteluja.

Kirjasta ei ole juuri mitään iloa, jos et tarvitse lyhyitä taisteluratoja D&D:n neljännen laitoksen säännöillä. Sen fokus on tarkka ja tiukka ja se tarjoaa paljon pelattavaa niille, joille yksinkertaiset ja nopeat taustelupainotteiset seikkailut sopivat. Muut eivät kuulu kohderyhmään. Älä anna yhden tähden hämätä: jos pelisi on D&D:n 4. editio ja tarvitset valmiita. lyhyitä ja tasapainotettuja taisteluita, olkoon tuo yksi annettu tähti sitäkin kirkkaampi.

 

Pisteet 2/10