Hounds of the Sea

Termillä tarinankerrontapeli viitataan roolipelimäisiin seurapeleihin. Niiden säännöt ovat yksinkertaiset, mutta mahdollistavat roolipelimäiset keksityt käänteet ja monipuolisen valinnan pelin tilanteissa. Houds of the Sea on tarinankerrontapeli. Siinä ei välttämättä ole voittajaa, vaan hauskuus ja viihde syntyy pelin tuottamasta merirosvotarinasta. Jokaisella pelaajalla on hahmo ja jokaisella pelaajalla on pelinjohtajamaisesti kerrontavaltaa. Säännöt mahtuvat kuitenkin yhdelle arkille ja pelihahmoilla on vain yksi ominaisuus.

Jokainen pelaaja ohjaa yhtä hahmoa, mutta pelaajilla on samalla yhtenäinen oikeus tuoda peliin mukaan muitakin elementejä. Säännöt ovat simppelit ja pelin oppii viidessä minuutissa ja pystyy polkaisemaan käyntiin vieläkin lyhyemmässä ajassa. Korttipakkaa kummempia lisävarusteita ei tarvita, mitä nyt joitain pelimerkejä tai paperi ja kynä Davy Jones -laskuria varten. Davy Jones -pisteet ovat tavallaan hahmon kärsimää abstraktia vahinkoa, joka mittaa hahmon todennäköisyyttä selvitä eteenpäin hankalimmista kiipeleistä.

Pohjimmiltaan pelimekaniikka on hyvin yksinkertainen. Pakasta vedetään käänteitä, joissa kortin luku ja maa määrittävät käänteen tyylin ja kääntävä pelaaja improvisoi niiden mukaan sisällön. Pelaajat vastaavat käsikorttiensa avulla haasteisiin ja pettämällä muut voi parantaa kättään toisten kustannuksella. Petoksen hinta on kuitenkin askel kohti hahmon loppua ja petoksen jälkeen joutuu testaamaan hahmonsa mahdollisuutta jatkaa tarinassa.

Aiheena ovat merirosvot, jotka sekoilevat ja pettävät toverinsa. Pelin mekaniikka on kuitenkin niin jouhevaa, että sen avulla voi pelata yhtä hyvin vaikka Paranoiaa. Hounds sopii hyvin kevyeksi verryttelyksi tai seurapeliksi. Pitkiin kampanjoihin se ei oikein sovellu, sillä pelimekaniikka on omiaan luomaan nopeakäänteistä elokuvamaista tarinaa, pomppimaan kohtauksesta toiseen, eivätkä pelihahmotkaan tarvitse edes hahmolomakkeita. Koska käänteiden yksityiskohdat ovat kiinni pelaajien mielikuvituksesta ja päätöksistä, muuttuu peli hyvin helposti absurdiksi tapahtumavyöryksi, Kurkunleikkaajien saarta muistuttavaksi vedättelyksi tai kreisikomediaksi.

Lopuksi voi kysyä, onko tarpeen ostaa peliä, jonka säännöt tekijät ovat laittaneet ilmaiseksi verkkojakeluun ja jonka pelaamiseen tarvitaan sääntöjen lisäksi vain korttipakka? Kyllä kannattaa. Vaikka pelin mukana tuleva kartta on hämärä, pahvipaketin liimaus heikkoa ja säännöt painettu pienellä fontilla, niin teemoitettu korttipakka on yksinkertaisesti upea. Kortteihin painetut merirosvoaiheiset lausahdukset ja Hannamari Vahtikarin silmäähivelevän hieno korttikuvitus johdattavat tunnelmaan tai suorastaan luovat merirosvoseikkailuja.

Sopii pikapeliksi. Sopii aloittelijoille. Sopii etenkin Pirates of the Caribbean -henkiseen merirosvomeininkiin. Sopii vaikka sökön pelaamiseen. Mutta jos jaetun kerrontavastuun pelit eivät iske, niin puolita tähtimäärä.

Pisteet 10/10