20-luvun Suomi

Mainion kauhumaailman keskustelualue. Sekä alkuperäinen että d20 versio

Valvojat: Thaumiel_Nerub, EvilJänis

20-luvun Suomi

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 12 Huhti 2005, 15:33

Cthulhua pelataan 20-luvulla, 1880-luvulla ja nykyajassa. Silti aika usein näyttämönä on Yhdysvallat ja sivuareenina erilaiset mystiset maankolkat orientista antarktikselle ja Egyptistä Rlyehiin (vai miten se kirjoitetaankaan...).

Onko joku pelauttanut/pelannut Cthulhua 20-luvun Suomessa? Nyttemmin aika ja paikka alkaa tuntua valtavan mielenkiintoiselta: punavankien leirit, Lapuanliikkeen synty, kieltolaki, yleistyvät autot, käsiaseiden helppo saatavuus, tukkijätkämeininki, urheilumenestys ja tulenkantaja- yms taiteilijaseurat sopisivat kaikki kampanjan aineksiksi. Sitten kun tuohon vielä lisätään epämääräiset maaseutupaikkakunnat, joissa sisäsiittoiset ihmiset tuijottavat muukalaisia ja vähän heinälatoromantiikkaa, niin skene on valmis.
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

20-luvun Suomi

ViestiKirjoittaja vader » 13 Huhti 2005, 08:14

Tuo on kyllä erittäin mielenkiintoinen aihepiiri! Olen tässä menneinä kuukausina itsekin miettinyt 20-luvun Suomea ja se vaikuttaa kyllä oikein kiinnostavalta. En ole kylläkään johtamaan siellä vielä päässyt. Juuri tuo tulenkantajat on liikkunut minunkin mielessäni, joskin esim. Waltarin johtaminen NPC:nä voi olla aika vaativa urakka..:)

Ajatuksena oli myös, että jos saisin kerättyä tarpeeksi materiaalia enkä olisi niin laiska, niin tekisin aiheesta tänne artikkelin. Vielä ei ole riviäkään toteutettuna, joten saapi nähdä tuleeko siitä koskaan mitään. Tuo olisi kuitenkin erinomainen aika/paikka kampanjalle.
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

ViestiKirjoittaja fatbloke » 13 Huhti 2005, 14:00

Joo muakin rupes aihe kiinnostamaan kun näin kaisaniemessä karttakeskuksen ikkunassa näköispainoksen karttakirjasta vuodelta 1920. hintaa tosin olis 38?. Aika kallis opus vaikka tekis kampanjankin.
Avatar
fatbloke
 
Viestit: 14
Liittynyt: 07 Helmi 2005, 13:36

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 14 Huhti 2005, 11:14

No, jos heittelee tarpeeksi ideoita tänne, niin ehkä Vader tai joku muu vielä innostuu laatimaan pysyvämmän artikkelin.

Etenkin ajatus sisällissodan jälkipelistä lähtevästä kampanjasta alkoi kiehtoa. Tutkijat törmäävät joukkohautoihin, joita ei pitäisi olla olemassa. Viranomaiset yrittävät vierittää kuolemantapaukset sisällissodan piikkiin,vaikka nuo jäljet eivät voi olla ihmisen tekemiä. Hahmoja ei uskota, sillä on kieltolaki ja juopuneena esiintymisestäkin voi saada sakot.

Tai sitten hahmot ajautuvat heimosoturien mukana Itä-Karjalaan, jossa on eristäýtynyt kylä. Asukkaat vaikuttavat alkuun joltain vanhauskoisilta ortodokseilta, mutta ehkä kyse ei ole siitäkään.
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

Cthulhu-EPH:t

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 20 Huhti 2005, 20:32

Tuli mietittyä tuonne 20-luvulle istuvia ei-pelaajahahmoja, joilla olisi esikuva todellisuudessa. Ainakin nämä voisivat luoda lisäväriä suomikampanjaan tai seikkailuun:

Volter Kilpi: viisikymppinen Turun yliopiston kirjastonhoitaja on samalla hyvin omintakeinen kirjailija. Kaikki Alastalon salissa-teoksen lukeneet ymmärtävät, minkälainen aarreaitta tämä mies voi olla EPH:na. Sitäpaitsi yliopiston kirjastot ovat tärkeitä paikkoja monissa Cthulhukampanjoissa.

Tyko Sallinen: nelikymppinen "nuori ja vihainen mies" joka maalasi ajalleen modernia, oudoksuttua taidetta yhdessä marraskuun ryhmän kanssa.

Helene Schjerfbeck: kuusikymppinen naistaiteilija eli 20-luvulla ihmisistä eristäytynyttä elämää ja maalaisi piinaavia omakuvia, jotka muuttuvat maalaus toisensa jälkeen yhä ahdistavammiksi ja pelkistetymmiksi.

Plus juoksijaihme Paavo Nurmi, uuden aikakauden airut Olavi Paavolainen, Mongolian tutkija ja Japanin suurlähettiläs Ramstedt (yliopistomies, joka puhui n.kymmentä kieltä, mukaanlukien outojakin kieliä), Sibelius, Ståhlberg... [/b]
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

Cthulhu-EPH:t

ViestiKirjoittaja Edwar » 08 Joulu 2007, 23:10

Hahaa! Aiheesta kun ketju jo löytyy, kokeillaanpa vaatimattomasti herättää se henkiin.

Tilanne on nyt se, että pitkälle tähän ketjuun törmättyäni tuleva kahden Keeperin kamppis sai aivan uuden suunnan. Ja se suuntahan on luonnollisesti Fennoskandia. Olen parin viime viikon aikana tehnyt ideakeräystä (mm. Suomen Wikipedia-artikkeli 20-luvusta ja Jouko Vahtolan Suomen Historia ovat osoittautuneet hyviksi lähteiksi) ja tänään väännettiin ensimmäiset hahmot. Myös kaksi ensimmäistä seikkailua on enemmän ja vähemmän valmiiksi mietittyinä.

Lähdimme Snakeonaplanen (verisukulaiseni ja tuleva kiipparikaveri) suuntaan, joka ainakin ennakko-odotuksissa tuntuu juuri oikealta. Kampanjaan heitetään mukaan huuruiset taiteilija-illat Kämpissä, tapaamiset öisellä Senaatintorilla, parikymppinen Kekkonen, saunareissut Viipurin huviloilla, runonkeruumatkat, poliitikkojen salaiset vaikuttimet, surrealismi, vanhat uskomukset, kieltolaki ja kaikki muu mahdollinen 20-luvun Suomesta, mihin voi sotkea Cthulhun kolttosia.

Kahdesta kampanjan aloittavasta hahmosta tuli varsin mielenkiintoiset. Toisella pelaajalla oli varsin valmis konsepti, jonka mukaan hän teki hahmonsa: pappi, jota tosielämän koettelemukset seuraavat, mikä saa hänet myös epäilemään uskonsa mielekkyyttä. Kampanjaan hänet sovitetaan Pinsiön kirkkoherrana. Hahmo numero kaksi syntyi sattuman kautta, koska pelaajalla ei ollut tarkkaa kuvaa siitä, minkälaisen hahmon tekisi (hänelle hyvin epätavallista!). Sattui niin, että hän heitti alhaisen EDUn [9], parhaan INTin [18] ja suurimman mahdollisimman määrän rahallista omaisuutta. Nopean aivoriihen seurauksena päädyimme Venäjän tsaariperheen kaukaiseen sukulaispoikaan, joka on paennut neuvostovallankumousta Suomeen mukanaan suuri läjä pätäkkää. Hän on nuori, mistä johtuu koulutuksen puute, mutta tarpeeksi älykäs, että pystyi viemään suuren omaisuuden ahneiden kommunistien silmien alta.

Että näin! Suomen kokeileminen kamppisympäristönä tuntuu juuri nyt varsin itsestäänselvältä jutulta. Lähdemateriaali on yleensä ensikäden tietoa ja helposti saatavilla, hahmoille on helpohko keksiä nimet ja sekaan voi heittää valtavasti juttuja, jotka saavat pelaajat virnistelemään alluusioille tosielämään.

Lisäksi itseäni monasti vaivannut ongelma Cthulhun kanssa on jatkuvuuden takaamisen vaikeus. Aiemmissa kampanjoissa seikkailuja on ollut työlästä linkittää toisiinsa, mutta tällä hetkellä kasassa on niin paljon tarinan siemeniksi kelpaavia aineksia (ja lisäksi toinen pelinjohtaja, jonka kanssa miettiä!), ettei jatkuvuuden pitäisi olla samanlainen ongelma. Kun vielä pakottaa pelaajat keksimään muutaman EPH:n, lisääntyvät mahdolliset juonikuviot ja tapahtumat merkittävästi.

End of paatos! Vive la révolution!

-Edwar
Hallowed be thy Cthulhu.
Edwar
 
Viestit: 98
Liittynyt: 07 Marras 2004, 17:46

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 10 Joulu 2007, 15:00

Edvar! Kuulostaa kiinnsotavalta, varsinkin hahmokonseptit tuntuvat siltä, että niihin saa kiedottua juonia ja särmää. Meidän Cthulhukamppanjamme pyörii edelleen Suomen ulkopuolella (Lontoo-Skotlanti-Kairo-Venäjä/Ural-Kirottu ulottuvuus), mutta se ei estä spekuloimasta täällä.

Tuo hahmojen nimien keksiminen on muuten Cthulhussa huomattavan tärkeää, nimittäin EPhahmojen suhteen. Kun kampanjaa ei oikein voi nitoa sarjaksi tyystin itsenäisiä seikkailuja, niin EP-hahmoista tulee tärkeitä moottoreita juonen kuljettamisen suhteen.

Ensimmäisissä Cthulhukampanjoissamme oli juuri se ongelma, että ensimmäisen seikakilun jälkeen ihmetteli, että minkä ihmeen takia hahmoilla on mitään halua tutkia sen enempää: hahmolähtöiset seikkailut eivät edenneet, kun hahmoja ei kerta kaikkiaan kiinnostanut tutkia esimerkiksi kellareita, sillä siellä on kumminkin vaaroja. Silloin kampanjat piti rakentaa melkoisisksi kuolemanspiraaleiksi, joissa hahmot joutuvat ensin mukaan tpahtumiin, jotka kiihtyvät vain entistä hurjemmiksi ja eskaloituivat lopulta hillittömiksi pakomatkoiksi.

Nyttemmin Nuo EPH:t ovat jatkuvuuden takaajia. Useimmilla hahmoilla on jonkinlainen perhe. Vanhemmilta mangutaan apua. Pelasimme jopa pitkään yhden kampanjassa miltei alusta asti olleen EPH:n hautajaisia. Toinen jatkuvuuden takaaja ovat paikat: muutamien hahmojen kodit, jotka ovat olleet useammin kokoontumispaikkoina, ovat muuttuneet tutummiksi esineistöineen ja jopa jääkaapin sisältöineen (siellä on aina purkki hillosipuleita).
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

ViestiKirjoittaja Edwar » 30 Tammi 2008, 19:50

Tähänastiset Cthulhu-pelit kun ovat olleet aika sporadisia, ei pitkiä jatkumoita ole päässyt hirveästi syntymään. Nyt tosiaan olemme yrittäneet panostaa EPH:n ja paikkojen kierrätettävyyteen, jotta saadaan semmoisia hyviä tukipilareita juonille ja tapahtumille. Lisäksi Suomesta runsaasti saatavilla oleva lähdemateriaali sisältää miljoonasti innoitusta ja inspiraatioita, eikä kamppiksen tosiaan pitäisi kaatua klassiseen "en keksi mitä seuraavaksi käy".

Ensimmäinen seikkailu on nyt pelattu. Kyseessä oli sisällissodan viime hetkille sijoittuva skenaario, jossa Pinsiöön, kirkkoherra Juho Miikalan (pelaajahahmo 1) kotikylään, saapui punaisten pakeneva osasto, jonka johtajalla Martti Saarenniemellä oli mielipuolinen suunnitelma. Paikalle sappui myös Venäjältä paennut Leonid Rimsky, jolla on mukanaan varsin mittava omaisuus, joka ei saa joutua bolsevikkien käsiin. Peli sujui loistavasti, punakaartilaisten kanssa hahmot pelkäsivät hullua johtajaa ja pohtivat sodan oikeutusta, eikä Saarenniemen uhrauksenomainen polttoitsemurha jättänyt ketään kylmäksi (pun intended).

Myös kahden pelinjohtajan meininki sujui hyvin, vaikka loppupuolella ph:t puhelivat enimmäkseen allekirjoittaneelle roolitettujen eph:n kanssa, mikä vähän epätasapainotti työnjakoa. Ja oppimassahan tässä ollaan!

Seuraava peli näkee päivänvalon lauantaina ja silloin vasta toden teolla alkaa suomalaisen miljöön hyväksikäyttö, kun suuntana on Helsinki ja paljastus on ilmoilla: Kekkonen tulee esiintymään kampanjassa ennemmin tai myöhemmin.

-Edwar
Hallowed be thy Cthulhu.
Edwar
 
Viestit: 98
Liittynyt: 07 Marras 2004, 17:46

ViestiKirjoittaja Dupon » 19 Helmi 2008, 15:48

http://fi.wikipedia.org/wiki/Algot_Niska

Myös tämä kaveri kuului olennaisesti 20-luvun Suomen menoon. Dannyn isoisä 8)
Dupon
 
Viestit: 6
Liittynyt: 16 Loka 2007, 19:14

ViestiKirjoittaja Locku » 20 Helmi 2008, 11:13

Yh... Itseä kyllä lähinnä tuollainen suomalainen junttimeininki ärsyttää. :shock:
Avatar
Locku
 
Viestit: 96
Liittynyt: 29 Elo 2005, 12:21
Paikkakunta: Kemi

ViestiKirjoittaja Edwar » 09 Heinä 2008, 07:56

Suomi-kampanja etenee hiljalleen ja kolmas hahmokin on liittynyt seurueeseen. Hänestä tuli psykoanalyytikko ja terapeutti, uranuurtaja Suomessa, joka juuri seuraa suurimmat teoksensa juuri julkaisseen Freudin oppeja. Edellinen pelikerta menikin enimmäkseen muistinsa menettäneen venäläisen istunnoissa ja jäljet tämän mysteeristä johtivat kaukaiseen Lappiin. Kaveri oli kadottanut kahdeksan vuotta pian sen jälkeen kun oli tavannut Miikalan ja Rimskin juurikin Pinsiössä.

Myös Kekkonen esiintyi ensimmäisen kerran - mieshän oli Etsivän Keskuspoliisin (VAPON ja SUPON edeltäjä) lakimies tuohon aikaan ja hiillostikin Juho Miikalaa tämän yhteyksistä kovin varakkaaseen Rimskiin, jota ilmeisesit kommunistien vakoojaksi epäiltiin (SKP kun oli kielletty puolue ja sen maanalaista osastoa pelättiin valkoisessa Suomessa varsin laajalti). Snakeonaplane teki loistavaa työtä nuorena jyrisevänä Urhona ja pelaajien ilmeet olivat kyllä näkemisen arvoisia, kun he hitaasti, ah niin hitaasti tajusivat kenen kanssa siinä kahvikupin äärellä jutellaankaan.

Täytyy se myös sanoa, että lehtien lukeminen on taivaan lahja. Harva se päivä löytyy Hesaristakin jotain mielenkiintoista, jota voi käyttää seikkailumatskuna. Se helppous Suomi-peleissä on tähän asti ollut, että lähes kaiken tarvittavan lähdemateriaalin on saanut käsiinsä seikkailua suunnitellessa.

-Edwar
Hallowed be thy Cthulhu.
Edwar
 
Viestit: 98
Liittynyt: 07 Marras 2004, 17:46

ViestiKirjoittaja snakeonaplane » 09 Heinä 2008, 17:07

Todisteena siitä, kuinka helppoa aineiston löytäminen on, pieni esimerkkitapaus:

Maanantai-iltana puhuimme Hesarin kuukausiliitteessä mainituista hunghuuseista, joita oli ensimmäisen maailmansodan aikana mukana rakentamassa pääkaupunkiseudun linnoituksia. Myös Tunguskan kuuluisa meteoriitti tuli mainittua.

Tiistaina Hesarissa oli juttu Tunguskan räjähdyksestä.

Siistiä vai todella siistiä?
snakeonaplane
 
Viestit: 65
Liittynyt: 22 Syys 2006, 20:49

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 29 Elo 2011, 19:44

Tästä todella saisi artikkelin kuten Vader tuolla aikaisemmin kirjoitti, mutta aiheesta saisi myös enemmän. Chaosium on tuottanut jo CoCiin kirjoja Marokosta ja New Orleansista, miksei sitten Suomesta...

...Eli jos Shadow over Finland julkaistaisiin, niin mitä siinä pitäisi mielestäsi olla?
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

ViestiKirjoittaja Nuurori » 30 Elo 2011, 01:53

operaatio forssa
Avatar
Nuurori
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 1339
Liittynyt: 07 Loka 2009, 21:44

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 30 Elo 2011, 20:40

Operaatio Forssa
http://forssaoperation.suntuubi.com/?cat=1
on kyllä kieltämättä aivan käsittämättömän kiehtova palapeli. Se on vain niin mammuttimainen, että tuon suhteen täytyy jo miettiä mikä kaikki sopii parhaiten mukaan. Tietty aikarajaus karsii aika mukavasti kun nuo nykyajan kiehtovat vihjeet jäävät armotta pois.

Mutta joo. Tässä on semmoista settiä, josta on legendat tehty. Etenkin diggaan (tässä aiheessa) noista väestölaskelmista ja forza-vaakunan asettamisesta kartalle ja sieltä paljastuvista paikoista merkityksineen.
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

Seuraava

Paluu Call of Cthulhu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php