Vieläkö joku pelaa Call of Cthulhua?

Mainion kauhumaailman keskustelualue. Sekä alkuperäinen että d20 versio

Valvojat: Thaumiel_Nerub, EvilJänis

Vieläkö joku pelaa Call of Cthulhua?

ViestiKirjoittaja vader » 08 Kesä 2004, 21:18

Vieläkös Suomessa joku pelailee tuota Call of Cthulhua? Oli ainakin muinoin kovinkin suosittu peli. Onko joku testannut d20 versiota, itse en oikein usko sen soveltuvan Cthulhuun vaikka D&D:stä kyllä fantasiapelinä ihan pidänkin.

Jos pelailette, niin missäspäin maailmaa pääasiassa seikkailette? Boston?-)
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

Re: Vieläkö joku pelaa Call of Cthulhua?

ViestiKirjoittaja Vemb » 08 Kesä 2004, 21:28

Majatalossa nyt ainakin on muutama sen pelaaja.

vader kirjoitti:Onko joku testannut d20 versiota, itse en oikein usko sen soveltuvan Cthulhuun vaikka D&D:stä kyllä fantasiapelinä ihan pidänkin.


En pelaile, mutta tuo tuo mieleeni erään Dork Towerin, jossa esiintyi Cthulhu d20 versiona. Siinä piti vain heittää noppaa ja muistaakseni kuoli (tai menetti järkensä tai jotain...) tuloksella ykkösestä yhdeksääntoista.

Pientä yksinkertaistamista?
Vemb
 
Viestit: 39
Liittynyt: 23 Touko 2004, 19:48

ViestiKirjoittaja arzi » 09 Kesä 2004, 08:35

Meillä on jo pitkään ollut CoC kamppis pystyssä, vanhoilla säännöillä tietenkin. Käsittääkseni kyseessä on Masks of Nyarlothep -niminen valmiskamppanja ja täytyy sanoa että aivan loistava se on ainakin tähän asti ollut. Olen tainnut olla onnekas, koska hahmoni on edelleen hengissä ja (ehkä marginaalisesti) järjissään. Ympäri maailmaa tuo kamppis pyörii, tällä hetkellä ollaan oltu New Yorkissa (jos aloitimme), Englannissa, Egyptissä ja Keniassa. Cthulhu on hyvä peli, jos on hyvä pelinjohtaja, jonkun verran säännöt vaativat muokkaamista kuitenkin. Hyväksi on todettu tuo systeemi, että pelaajat eivät näe sanity-pointseja.
arzi
 
Viestit: 80
Liittynyt: 24 Touko 2004, 12:05

ViestiKirjoittaja JJKM » 09 Kesä 2004, 09:24

Olen samassa leirissä sen asian suhteen että huonosti se COC tuolle D&D-tyyliselle D20-systeemille kääntyy, jotenkin tuntuu niin aihepiiriin sopimattomalle että kokeeneempi akateemikko kestää esim. paremmin lähietäisyydeltä mäiskäistyjä laukauksia.

Mutta onhan tuolle COC:in Chaosiumin BRP-systeemillä pyörivälle versiolle yhä suomessa faneja, ja maailmallakin se on suositumpi kuin D20-versio, eikä se edes ole mikään kuollut ja kuopattu järjestelmä, juurihan siihen ilmeistyi taas uusi versio.

Mielenterveys-systeemi joka sisälti satunnaistaulukon mielenterveysongelmille ei missään versioissa ole vakuuttanut minua: "Näin kuolaavan kalanpäisen miehen syövän ruuminkappaleita rannalla, niimpä alan kärsimään selittämättömästä naisvihasta."

Mutta tunnen ainakin yhden peliporukan mikä ei ole vuosikausiin pelannut mitään muuta kuin Call Of Cthulhua, hauskaa näyttää olevan ja mikä minä olen sitä arvostelmaan, oikein hyvin johdettu ja karmivan Cthulhu-pelin jälkeen on kaltaisellanikin kalkkisella savet housussa.

Ihan näin aiheeseen liittyen suurin syy siihen miksi COC:in pelaaminen monille tyssää on varmasti seuraava:

Vertaa:

Tyypillinen Lovecraftin tarina;

Nuori yksinelävä akateemisesti koulutettu mies (tietenkin valkoinen anglosaksi protestantti) pääsee vihille jostain hämärästä.

Tämä akateemikkomme pääsee yhä paremmin selville "todellisesta" maailmasta jossa suuret muinaiset jyräävät ja ihmisen rooli on mitätön kuin hiekanjyvällä ikuisuuden rannalla.

Jonkin sorttisen kliimaksin (joka pitää sisällään miellyttävän epämääräisesti kuvailtuja öttiäisiä) jälkeen hän joko kuolee tai menettää tajuntansa heräten myöhemmin pöpilässä.

Tyypillinen Call Of Cthulhu pelisessio:

Sekalainen joukko mitä erilaisimmista taustoista tulevia ihmisiä hitsautuu tuntemattomasta syystä yhdeksi turoilevaksi joukoksi.

Alkaa hillitön ongelmien etsiminen ja veren nenästä kaivaminen ympäri ypäjiä jonkun epämääräisen "johtolangan" takia.

Seuraa kohtaaminen jonkun öttiäisen kanssa jonka kaikki pelaajat tunnistavat mutta hahmot eivät (koska nörtti-fanipoika kulttuuri on kyllästetty Cthulhu-aiheisilla viittauksilla), hahmot joko sekoavat tai alkavat ammuskella.

(T-mallin fordilla hurjastelu ja tommyguneilla ammuskely voidaan korvata modernissa pelissä pelaajien suosikkiautoilla ja tommygunit mp5-konepistooleilla.)

Öttiäinen saa dynamiittiä, (hyvä että joku otti sitä taas mukaan) pam!

End of story.
Avatar
JJKM
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26 Touko 2004, 21:04

ViestiKirjoittaja vader » 09 Kesä 2004, 09:45

Voihan siinä noinkin käydä. Joskus aikoja sitten (pelaajani olivat tottuneet hieman höllempään systeemiin, jossa ei yleensä kuole yhdestä laakista) pelatessamme kun äijät vihdoin löysivät jostain luolan perukoilta etsimänsä otuksen yksi heistä päättii vetää täyttä häkää gatlingillä huoneeseen (muut olivat tietysti siellä tukkanuottasilla otuksen kanssa). Kaikki muut kuolivat (otus mukaanlukien), paitsi tämä gatlingin käyttäjä. Jokseenkin tragikoominen tilanne...

Niin, mutta aiheeseen palatakseni. Tuo tosiaan on hieman hankala saada tuo porukka kasaan 1920 luvun cthulhussa, kun on aika vaikea keksiä syytä miksi he yhdessä selvittävät vanhan mummolan kauhujen syytä. Olen päässyt joskus pelaamaan ja johtanut itse pari kertaa CoC:tä. Loistavaa on se, että siinä saa tosiaan pelätä kun jokin otus tulee vastaan. Ukolta kun lähtee nirri niin helposti.

Muistaakseni muuten ainakin 3. edition kirjassa ei kannustettu siihen mielenterveystaulukon satunnaisuuden käyttöön vaan että PJ:n pitäisi valita tapahtumiin sopiva ongelma. Esim ylläolevaan esimerkkiin voisi sopia kalojen pelko. :)
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

ViestiKirjoittaja arzi » 09 Kesä 2004, 10:03

JJKM kirjoitti:Tyypillinen Call Of Cthulhu pelisessio:


Täytyy myöntää, että tuo muistutti jonkin verran meidän CoC-kamppista, joskin me palaamme aina takaisin tuohon ongelmien etsimiseen, eikä öttiäisiä ole näkynyt vielä ihan kauhean montaa ja niistäkin on yhtä kohtaamista lukuunottamatta selvitty ilman dynamiittia. Tai no, oikeastaan kahta lukuunottamatta 8) Myös pari hahmoa on lähtenyt jo "rauhoittumaan".

Hahmolla on hengenlähtö ollut lähellä jo monia kertoja, yleensä jonkun äkäisen kultistin hyökkäyksen vuoksi.

Ihan vaan kuriositeettina yhdellä porukkamme hahmoista on nyt Credit Rating 106%, siinä alkaa olla jo Paavikin pikkutekijä :)
arzi
 
Viestit: 80
Liittynyt: 24 Touko 2004, 12:05

ViestiKirjoittaja JJKM » 09 Kesä 2004, 11:10

Karrikoituja esimerkkejähän tuossa käytin :wink: , mutta tuo 1920-luvun Yhdysvaltain henkeen pääseminen on aina ollut haaste, kuin osittais-historiallisessa pelaamisessa yleensäkin, moderneissa ajanjaksoissa pystyy aika hyvin yleisllä mielikuvilla ja uskomuksilla soveltamalla kuljettelemaan peliä.

Yleensäkin sen olen huomannut että pelaajien täytyy olla kaikkien läsnä samassa paikassa kuin PJ hahmoja tehdessä ja olla aika aktiivisia myös selittämään seurueen sisäisiä kytköksiä ja pitämään ryhmäkuria, joku virallinen syy köörin olemassaololle on aina hyvä aasinsilta; naparetkikunta, journalistijoukko kilpailevista lehdistä, poliisioperaatio, organisoitu rikollisuus, hahmot ovat samaa sukua tai jonkin sorttinen zombiapokalypsi-tyylinen selviytymisskenaario.

Tuli muuten ohimennen mieleen tuosta Aston-smithin, Lovecraftin, Howardin ja kaiketi muutaman muun pulp-kirjoittelijan kirjeenvaihdosta ja jaetusta maailma materiaalista "Mythoksesta", yksi aika hyvä sovellus sille D20-cthulhulle voisi olla tavallisten D&D maailmojen maustaminen hieman synkeämpiin sävyihin, mutta ainakin tuon D20 OGL-lisenssillä julkaistun uuden Conan roolipelin kanssa tuo D20-Cthulhu voisi toimia aivan pistämättömänä yhdistelmänä.
Avatar
JJKM
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26 Touko 2004, 21:04

ViestiKirjoittaja arzi » 09 Kesä 2004, 12:26

Taitaa muuten d20 lisenssin vahvuus piillä juuri tuossa eri pelien kohtuullisen helpossa sekoittamisessa. Siitä olen tosiaan samaa mieltä, ettei d20 sovi perinteiseen Cthulhuun oikein mitenkään, mutta Cthulhun sekoittaminen johonkin olemassa olevaan peliin ei välttämättä ole mitenkään huono idea. Vaarana on kyllä se, että synkkyyden sijaan mennään huumorin ja korniuden puolelle, Conan mättämässä syväläisiä tai Suuret Muinaiset riehumassa Faerunissa kuulostavat asteen verran hupaisilta ideoilta.

Kyllä minusta 1920-luvun henkeen pääsee vielä helposti, mutta ne pienet yksityiskohdat jäävät kyllä monesti epäselväksi, esimerkiksi vaikka puhelimien levinneisyys, matkustustava, yleinen hintataso monissa asioissa, jne.
arzi
 
Viestit: 80
Liittynyt: 24 Touko 2004, 12:05

ViestiKirjoittaja JJKM » 09 Kesä 2004, 14:53

arzi kirjoitti:Conan mättämässä syväläisiä .:roll: Tylee pahasti mieleen yksi vanha Conan-sarjakuva "Conanin Kolme Kuolemaa" jossa kyseinen kimmerialainen barbaari mättää Dagonia palvovia kalamiehiä ja epämuodostuneita kultisteja.

Tuosta D&D/Cthulthu-crossover ideoinnista muuten löytyy juttu Wizards:ilta itseltään: http://www.wizards.com/dnd/article.asp? ... x20020329x

Onhan tuo Cthulthu/D&D crossoverin idea tosin ikivanha, olihan AD&D:n Deities & Demigods:in ensimmäisessä painoksessa esiteltynä ja statitettuna Cthulthu-Mythos, siinä oleva Erol otuksen kuvitus on kyllä sanalla sanoen muikea. :lol:
Avatar
JJKM
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26 Touko 2004, 21:04

ViestiKirjoittaja Teppo_Holmqvist » 09 Kesä 2004, 17:27

Kyllähän tuota CoC:ia vieläkin pelataan. Vaikka itse en varsinaisesti olekaan kovin kiinnostunut D20-version pelaamisesta, pitää kyllä sanoa että siinä oli yksi parhaista pelinjohtajan osuuksista. Tiimillä Detwiller, Cook ja Hite tosin ei voi mennä pieleen sen asian suhteeen. Lisäksi se oli aika paljon nätimmän näköinen teos verrattuna mihinkään Chaosiumin julkaisemaan teokseen. :)
Avatar
Teppo_Holmqvist
 
Viestit: 66
Liittynyt: 30 Touko 2004, 10:19
Paikkakunta: Renko

ViestiKirjoittaja arzi » 10 Kesä 2004, 08:42

En voi sanoa, että ihan hirveän laajasti olen nykyisiin peleihin tutustunut, mutta ainakin sellainen mielikuva on jäänyt, että nuo pelinjohtajan osuudet kirjoissa ovat parantuneet reippaast sitten "kultaisen" 80-luvun. Muistelen edelleen kaiholla Cyberpunkkia, jota johtamalla aloitin itse roolipelaajan urani, eikä siinä ollut minkäänlaista pelinjohtajan osioita, mitä nyt sitten Jotain Pimeästä lisäosassa (joka kyllä oli osa alkuperäistä englanninkielistä peruskirjaa, tiedän) muutama sivu. Nyt sitten Feng Shuissa ja Exaltedissa löytyy varsin hyviä neuvoja pelinjohtajalle, joita olisi kyllä kaivattu silloin pienenä nulikkana.

Mutta takaisin Cthulhuun. Tarkemmin kun asiaa ajattelin, eivät ne säännöt peliä tee. Eli d20-sääntöihin tottuneella uusi d20 Cthulhu voi olla huomattavasti mukavampi pelattava, kuin vanha Chaosiumin opus. Ainakin luulisi, että siinä on myös korjattu useampia vanhan version lapsuksia. Pelit ovat kuitenkin kehittyneetkin tässä vuosien varrella.
arzi
 
Viestit: 80
Liittynyt: 24 Touko 2004, 12:05

ViestiKirjoittaja vader » 10 Kesä 2004, 09:14

Teppo_Holmqvist kirjoitti:Lisäksi se oli aika paljon nätimmän näköinen teos verrattuna mihinkään Chaosiumin julkaisemaan teokseen. :)


Sepä näiden uusien "Wizards" tuotteiden ns. ongelma onkin. Ne ovat niin pirun kauniita katsellakin että jo senkin takia niitä on mukavampi ostaa kuin mustavalkopläjäyksiä.
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 11 Kesä 2004, 14:57

Tarkoituksena olisi pelata Cthulhua tänä kesänä kymmenen vuoden tauon jälkeen ja vielä täysin uudessa peliporukassa. Odotan kyllä tuota innolla. Cthulhu oli jo teininä se täysin erilainen peli, missä taistelemisen osuus oli marginaalinen ja kamera osoittautui kivääriä tehokkaammaksi vehkeeksi ja hahmotkin olivat ihan oikeita ihmisiä.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

ViestiKirjoittaja Vemb » 12 Kesä 2004, 22:04

Hmm... Nyt tuli mieleen, eräs lukemani juttu, joka käsitteli tuota d20-versioita... Siinä todettiin, että oikeastaan ainoa puute CoC:ssa on sen epärealistisuus ja ettei d20-systeemin käyttö ainakaan sitä paranna...

Noh... Okei... Tosin minulla itselläni on kyllä tietynasteinen inho d20-systeemiä kohtaan, joten tuon miellään tuollaisia asioita esiin.

Hmm... Yritin etsiä sitä juttua, mutta en ikävä kyllä löytänyt näin nopeasti.
Vemb
 
Viestit: 39
Liittynyt: 23 Touko 2004, 19:48

ViestiKirjoittaja vader » 13 Kesä 2004, 10:25

Kuusikeiju kirjoitti:Tarkoituksena olisi pelata Cthulhua tänä kesänä kymmenen vuoden tauon jälkeen ja vielä täysin uudessa peliporukassa. Odotan kyllä tuota innolla.


Innokkaan itsekin odotan, melkein kymmenen vuotta on kulunut minullakin siitä kun on viimeksi pelattu ja muistikuvat tosiaan ovat ihan hyvä. Nyt on D&D kampanja (tai itse asiassa AD&D:n Times of Troubles kampanja konvertoituna uuteen systeemiin) niin pahasti kesken että on varmaan pakko sitä jatkaa jonkinlaiseen päätöstilaan ennenkuin pääsee CoC:tä pelaamaan... Tuli kaivettua kuitenkin jo Lovecraftin romaanit hyllystä pölyttymäst...;)
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

Seuraava

Paluu Call of Cthulhu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php