Noppien taustat?

Kysy Ärripurrilta roolipeleistä. Ärripurri voi jopa vastata.

Valvojat: Thaumiel_Nerub, ärripurri

Noppien taustat?

ViestiKirjoittaja vps » 26 Marras 2005, 19:11

Nopista tulikin mieleeni, kuka ja milloin on kehittänyt erilaiset noppakoot, ja miksi niistä nimenomaan tuli 'standardit' roolipelehin ? Eli oliko esim 20-sivuisia noppia olemassa jo ennen D&D:tä ja jos oli niin mihin niitä käytettiin, ja miksi nimenomaan juuri roolipelit kuten D&D otti käyttöön erikokoiset nopat ? :)
Avatar
vps
 
Viestit: 457
Liittynyt: 30 Elo 2005, 14:50
Paikkakunta: Kirkkonummi (Veikkola)

Noppien taustat?

ViestiKirjoittaja Noppamaagi » 27 Marras 2005, 01:37

Kyllä juu 20 sivuinen noppa on todellakin ollut olemassa ennen D&D:tä. Antiikkisista roomalaisraunioista on esimerkiksi löydetty 20 sivuisia noppia. Taitavat olla jo antiikinaikana tunnettu kaikki mahdolliset säännölliset geometriset kuviot luulen.
Eri pelisysteemit käyttävät erilaisia noppia niiden antamien erilaisten satunnaisuuslukujen vuoksi. Tällainen on roolipeleissä monesti tarpeen ja kätevää. (viisastelu viisastelu) ;)
Avatar
Noppamaagi
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 1334
Liittynyt: 18 Loka 2005, 12:20

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 27 Marras 2005, 10:07

Kymmentahoinen noppa ei ole säännöllinen monikulmio ja veikkaisin, että se saattaisi jopa olla kehitetty roolipelejä varten. Dodakaedri ja ikosaedri taas ovat (kuten Noppamaagi jo sanoikin) olleet pitkään ainakin matemaatikkojen leikkikaluja.

Veikkaisin, että d30 on roolipelaajia varten tehty kummallisen tuotekehittelyn tulos.
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

ViestiKirjoittaja AtukkA » 27 Marras 2005, 11:24

d4 d6 d8 d12 d20 ovat Platonin kehittelemiä(tai ainakin näitä sanotaan Platonin tahkoiksi).
Tetraedri eli d4,heksaedri eli d6 oktaedri eli d8, dodekaedri eli d12 ja ikosaedri d20.
Nämä muodot on tunnettu jo ennen kristusta mutta milloin niistä on ruvettu noppia tekemään niin sitä ei tarina kerro.
AtukkA
 
Viestit: 153
Liittynyt: 26 Maalis 2005, 14:03

ViestiKirjoittaja JJKM » 28 Marras 2005, 09:59

Muut ovat vastanneet aika tyhjentävästi siihen mistä nuo noppien muodot tulevat, ja onko niitä käytetty ennen D&D:tä. Selitys mistä D&D ja myöhemmin muut roolipelit saivat nämä erikoiset nopat on aika yksinkertainen.

D&D:n varhaisimmat versiot eivät käyttäneet monitahoisia noppia, mutta aikanaan toinen D&D:n kehittäjistä Gary Gygax bongasi numeroidut monikulmiot opetustarvikkeiden kataloogista, ja loppu onkin historiaa. Eli nämä D&D:stä tutut nopat olivat alunperin Jenkkiläisten matematiikan opettajien geometrian ja todennäköisyyslaskennan apuvälineitä. Tämä oli huomattava parannus vanhoihin D&D:n versioihin jossa oli tullut mukana vain numeroituja pahvimerkkejä joita käytettiin arpoina.

Ensimmäiset D&D:n nopat tulivat vailla maalattuja numeroita, numerot oli vain painettu kuviona noppiin ja ne joutui vahaliidulla värittämään näkyviin, se vaha jäi niihin kohtiin mihin se numero oli painettu ja näin ne oli mahdollista erottaa ilman silmät ristissä tihrustelua.
Itselläni on englanninkielinen D&D setti jossa niinkin myöhäisestä vaiheesta kuin 1984 pelin mukana tuli vielä vahaliitu numeroiden värittämistä varten, suomennetun version rantautuessa näille pohjoisille rannoille olivat nopat muistaakseni jo "luksusmallia" jossa ei tarvinnut itse alkaa värittelemään.

Syy miksi erikoisia noppia käytettiin D&D:ssä tulee pelin sotapelitaustasta ja pelin alkuperäisten suunnittelijoiden vanhan ajan strategiapelien harrastajan perspektiivistä, ne nopat ovat havainnollistamassa erilaisia todennäköisyyksiä.

Syy miksi muut pelit käyttävät niitä johtuu siitä että D&D käytti niitä, ja edelläkävijää kopioidaan aina vaikka ei ehkä enää edes tarvitsisi.
Avatar
JJKM
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26 Touko 2004, 21:04

ViestiKirjoittaja ärripurri » 28 Marras 2005, 16:45

Varsin hyviä vastauksia ihmisen lapsilta kyllä. Ärripurri haluaa vielä lisätä, että jonkin sortin noppia on löydetty melkein koko ihmiskunnan naurettavan lyhyen historian ajalta. Esim. n. 2000 eKr olevista egyptiläisistä haudoista joissa on ollut viitteitä on myös jopa 6000 vuotta vanhoihin noppiin. Epäillään että noppien heittely on syntynyt ennustamisen pohjalta kun shamaanit heittelivät simpukoita tai luunpalasia saadakseen jumalilta vastauksia.

Nopilla on kuitenkin pelattu ainakin jo muinaisesta egyptistä alkaen. Etruskeilla ja roomalaisilla oli jo samanlaisia noppia kuin käytämme nykyään, joiden vastakkaisten puolten summa on aina 7 (6 sivuisessa nopassa). British Museumissa on näytillä ikosaedri - eli d20 noppa - joka on ajoitettu roomalaisiin aikoihin.

ÄrriPurrin kulttuuri on käyttänyt 23 sivuista noppaa jo kuitenkin n. 10 000 vuotta.


Lähdetietoa:
http://homepage.ntlworld.com/dice-play/History.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Dice#History
http://members.aol.com/dicetalk/history1.htm
Avatar
ärripurri
 
Viestit: 7
Liittynyt: 25 Marras 2005, 19:23


Paluu ÄrriPurrin palsta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php