Omakustanteisista peleistä

Kysy Ärripurrilta roolipeleistä. Ärripurri voi jopa vastata.

Valvojat: Thaumiel_Nerub, ärripurri

Omakustanteisista peleistä

ViestiKirjoittaja vps » 05 Joulu 2005, 10:16

Tosiaan tuli tuossa mieleen että mites nämä omakustanteiset ropet menestyvät esim täällä Suomessa ? Eli ihan jotain myyntilukuja ja bisnesmielessä myöskin, tehdäänkö paljonkin voittoa/tappiota ? Ja ylipäätänsä omakustantamisesta olisi kiva lukea lisää, miten helppoa ja vaikeaa se loppupeleissä on ?

Helppoa olla laiska ja kysyä Ärripurrilta niin ei tarvitse nettailla sen enempää ;)
Avatar
vps
 
Viestit: 457
Liittynyt: 30 Elo 2005, 14:50
Paikkakunta: Kirkkonummi (Veikkola)

ViestiKirjoittaja ärripurri » 29 Joulu 2005, 14:25

Ärripurri selvitteli asiaa suomalaisilta roolipelintekijöiltä. Mutta koska Ärripurrin hengitys haisee sen verran pahalta niin kesti hieman ennenkuin tavoitin heidät pakenemasta kauhistuttavaa hajua.

Varsinaisia omakustanteentekijöitä oli hieman hankala löytää, mutta koska Suomen markkinat ovat joka tapauksessa niin pienet niin melkein jokainen roolipelikustanne käyttäytyy hieman omakustannemaisesti. Mielipiteet eivät tietenkään edusta mitään mahdollisten yritysten virallisia mielipiteitä vaan ovat henkilökohtaisia näkemyksiä.

Case 1: Praedor
Ärripurri sai jahdattua Ville Vuorelan Burger Gamesista ja saimme häneltä tietoja Praedorin myynnistä sekä hieman vinkkejä omakustanneroolipeliä tekeville.
Tätä kirjoitettaessa Praedor 1.1 on tulossa lähitulevaisuudessa.Ville Vuorelan mukaan vanhaa Praedoria liikkuu maailmalla n. 600 kappaletta ja projekti on tuottanut n. 4000 euroa voittoa. Peli on ollut myynnissä viisi vuotta, joten tekijöille on jäänyt jaettavaksi hieman alle 1000 euroa/vuosi.
Case 2: Roudan maa
Myös Roudan maa on myynyt varsin hyvin.
Wille Ruotsalainen kirjoitti:"Roudan maa" on ollut 1,5 vuotta markkinoilla ja tuossa ajassa myynti on hieman alle 200 kpl. Omilleenhan tuossa pääsee, jos laskisi kuluiksi pelkästään painokustannukset. Kirjoitus- ja ajatustyöstä sekä kulutetusta ajasta ei juuri korvausta voi katsoa saavansa, vaan ne menevät harrastuksen piikkiin.Case 3: Arkkikivi
Ärripurri sai laukattua kiinni myös Eero Tuovisen Arkkikivestä, jolta saimme myös hyviä vinkkejä.
Eeron mukaan kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomiota, että lähestymistapa on realistinen eikä odota liikoja.
Eero Tuovinen kirjoitti: Minun kokemuksessani jo melko pienellä markkinointityöllä voi odottaa
myyvänsä sen satakunta kappaletta peliään vuodessa, kunhan tuote on
alunperin laadukas. Tällä ei pääse vielä palkoille, mutta painokulut jne.
saa katettua. Tarvitaan markkinoinnin ja roolipelikulttuurin ratkaiseva
läpimurto johonkin suuntaan tämän asian oleellisen luonteen muuttamiseksi.

Edellinen perustuu omaan ja muiden kokemuksiin; olemme tätä
kirjoitettaessa myyneet semmoisen 150 Kätyrin osaa (markkinoilla 1½ vuotta)
ja 50 Piruja miehiksi (markkinoilla ½ vuotta), mikä vastaa omia käsityksiäni
asiassa. Tuosta voi vielä vähän nostaa erinäisillä markkinointimenetelmillä,
mutta se on paljon työtä ja vähän tulosta.Yhteenvetona eri julkaisuista voinee siis päätellä että laadukkaalla julkaisulla voi päästä voiton puolellekin, mutta vaatii supermegahitin jos haluat elää sillä.

Näkemyksiäkin julkaisun tyylistä on hieman erilaisia, jokainen valitkoon omansa... Tässä esim. Tuovisen näkemyksiä:
Eero Tuovinen kirjoitti:- Tavattuani paljon suomalaisia peliharrastajia ja keskusteltuani heidän kanssaan, ja luettuani suomalaisia roolipelejä, olen pitkälti sitä mieltä että valtaosaltaan täällä ei tehdä kansainvälisen tason roolipelisuunnittelua. Tämä on otettava huomioon, jos suunnittelee omakustannetta; pelisi ei 95% todennäköisyydellä ole mistään kotoisin, joten et tule kilpailemaan laadulla amerikkalaisten pelisuunnittelijoiden kanssa.
- Jos suunnitelmissa on omakustantamista, kannattaa lähestyä asiaa bisneksenä, mukaanlukien jonkinlainen toimintasuunnitelma. Vaihtoehtoiset rahoituslähteet ovat myös Suomessa oleellisia kannattavuuden parantamiseksi. Eli jos projekti on luokiteltavissa nuoriso- tai kulttuuritoiminnaksi, niin apurahahakemukset vain vetämään.
- Taitopuolesta: jos haluaa omakustantaa roolipelin, tässä minun arvioni siitä, montako kuukautta eri asioiden oppimiseen menee:
    Pelisuunnittelu: 50
    Taitto: 5
    Kustannus: 5
Kun hommaan ryhtyy, pitää miettiä haluaako oppia käytännössä vai teoriassa. Käytännössä oppiminen on sitä, että julkaisee jotain roskaa ihan kokemuksen vuoksi. Teoriassa oppiminen on sitä, että lukee asiasta, tekee pientä projektia ja kipuaa pikkuhiljaa taitoon asti.
- Edelliseen kohtaa liittyy eri vaihtoehtojen realistinen tuntemus. Ilman kokemusta / teoreettista tietoa ei välttämättä tule ajatelleeksi monia tärkeitä vaihtoehtoja. Esimerkkinä heitän PDF-julkaisun, jolla vähentää kuluja ja voi lisätä levikkiään helposti, samalla kun voi tehdä jopa painotuotetta laadukkaampaa jälkeä (esim. täysvärisyys ei ole ongelma). Näitä asioita on vaikea harkita, ellei ole hankkinut taustatietoja.
- Paras roolipeliomakustantamisen tietolähde on tietenkin http://www.indie-rpgs.com eli Forge. Yksittäisistä kustantamisen käytännön haasteista löytää tietoa googlettamalla.


Ville Vuorela / Burger Games antoi seuraavan pienen muistilistan, josta voi olla apua kun suunnittelet oman pelin julkaisua:
Ville Vuorela kirjoitti:Muistilista:

A) Digitaalisen painatuksen ansiosta pieni painosmäärä ei välttämättä tarkoita suurta kappalehintaa
B) Kilpaile kaupallisten pelien, ei toisten omakustanteiden kanssa.
C) Jos haluat myydä massalle, tee tavaraa joka vetoaa massaan. Tyypillinen omakustanteen myynti on joitakin kymmeniä. Hitti on satoja ja superhitti (jotkin käännöspelit, Myrskyn Aika) on tässä maassa joitakin tuhansia.

Ala on vaikeuksissa. Vertailun vuoksi kerrottakoon että tyypillinen kansainvälisesti julkaistun roolipelin ensipainos on 2000 kappaletta. Monista ei koskaan oteta lisäpainoksia.


Ärripurri uskoo, että näiden konkareiden ohjeilla selviät jo pitkälle vaikkakin vielä voisi olla mielenkiintoista kuulla mm. Mike Pohjolan näkemys, Myrskyn Aika kun on luultavasti ollut suomalaisella mittapuulla roolipelihitti. Lisäksi on ainakin olemassa Tasnar niminen "oikea omakustanne", joka Ärripurrinkin laatikosta löytyy. Valitettavasti edes Ärripurrin psyykkisillä kyvyillä en saanut selville, mistä ko. pelin tekijän olisi tavoittanut.
Avatar
ärripurri
 
Viestit: 7
Liittynyt: 25 Marras 2005, 19:23

ViestiKirjoittaja vps » 29 Joulu 2005, 20:56

Kiitokset Ärripurrille loistavasta vastauksesta! Juuri tällaista infoa kaipailinkin :)
Avatar
vps
 
Viestit: 457
Liittynyt: 30 Elo 2005, 14:50
Paikkakunta: Kirkkonummi (Veikkola)

Tasnar

ViestiKirjoittaja JJKM » 09 Helmi 2006, 15:23

ärripurri kirjoitti: Lisäksi on ainakin olemassa Tasnar niminen "oikea omakustanne", joka Ärripurrinkin laatikosta löytyy. Valitettavasti edes Ärripurrin psyykkisillä kyvyillä en saanut selville, mistä ko. pelin tekijän olisi tavoittanut.


Jos en ole väärässä viimeisimpien tietojen mukaan Tasnarin luojan Aleksi Stenbergin alias Saruwine? tavoittaisi kenties Tasnarille omistettujen verkkosivujen kontaktilomakkeella:
http://personal.inet.fi/koti/saruwine/twc/info.html
Avatar
JJKM
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26 Touko 2004, 21:04


Paluu ÄrriPurrin palsta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php