Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

Kysy Ärripurrilta roolipeleistä. Ärripurri voi jopa vastata.

Valvojat: Thaumiel_Nerub, ärripurri

Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

ViestiKirjoittaja Locku » 12 Joulu 2005, 16:21

Vähän filosofiselta kantilta oleva kysymys.

Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?
Avatar
Locku
 
Viestit: 96
Liittynyt: 29 Elo 2005, 12:21
Paikkakunta: Kemi

ViestiKirjoittaja Gekkonen » 12 Joulu 2005, 17:21

Kysymykseen voi vastata kahdelta kantilta.

Mikä on hahmon tarkoitus ROLIPELISSÄ: No, tähän vastauksia on lukuisia. Meillä hahmon tarkoitus muokkautuu yleensä pikku sattumusten mukaan. Nykyisten hahmojen alussa elämän tarkoitus oli elää, joten he pakenivat riehuvaa ruttoa pakoon saarivaltioon. Sen jälkeen jokaiselle hahmolle on syntynyt oma käsitys elmstä ja kuolemasta. Nykyän alkemistini elämän "tarkoitus" on taata mahdollisimman turvallinen elinympäristö itselleen ja mahdollisesti joskus syntyville lapsilleen (käynnissä on sota ja hän tomii sota-alkemistina ja kuninkaan neuvonantajana.).

Jokaisella peliporukalla hahmojen elämän tarkoitus kaiketi vaihtelee, kliseisest maailmanpelastamisesta vaikkapa turvallisen vanhuuden hankkimiseen.

Mikä on hahmon tarkoitus meille? Minulle hahmon tarkoitus on toimia ikkunana toiseen maailmaan, stimuloida tämän maailman elämää ja tapahtumia mahdollisimman hyvin. Tavallaan hän on minulle kuin kirjekaveri, jonka asuinpaikkaa et ikinä näe mutta jonka kertomusten perusteella voit melkein kuvitella asuvasi hänen luonaan.

Hahmon tehtävä on tuoda minulle elämyksiä ja samalla myös, niin kummalta kuin se saattaa kuulostaakin, kasvattaa minua ihmisenä. Sillä niinhän kokemuksilla on tapana tehdä, olivat ne sitten pieniä hetkiä roolipeliporukan kanssa tai jotakin suurempaa ja monimutkaisempaa.
"Mitä muuta sinulla muka on, kuin aikaa?"
"Ajattelemista. Se käy työstä, kun on näin älykäs."
Avatar
Gekkonen
 
Viestit: 397
Liittynyt: 19 Loka 2004, 16:22

Re: Elämän tarkoitus.

ViestiKirjoittaja tp » 12 Joulu 2005, 17:23

Locku kirjoitti:Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?


Olla paha. Pahuus tarkentuu kateudeksi (tarkoituksellinen tuho) ja ahneudeksi (piittaamaton tuhoaminen), joten nimen omaisesti ahneus on roolipelihahmojen perisynti. Kun hahmot etsiytyvät taisteluun saavuttaakseen kokemusta tai vaurautta, mistä muusta olisikaan kysymys, kuin ahneudesta. Tappaminen, ryövääminen jne. ei sinällään ole itsetarkoitus, mutta tulos johtaa yhtä kaikki kärsimykseen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että hahmon pahuus on hyvyyden edellytys. Jos ei ole kateutta (mustasukkaisuus), ei voi olla rakkauttakaan. Hahmo, joka ei ole paha ei ole hyväkään, vaan apaattisen piittaamaton maailmasta.
tp
 
Viestit: 83
Liittynyt: 02 Syys 2004, 16:12

Re: Elämän tarkoitus.

ViestiKirjoittaja tp » 12 Joulu 2005, 18:03

Edellinen pohjautui siis Joseph H. Bergen kirjaan Pahan voima: Ihmisen ja Kulttuutin yöpuoli. Asiasta jatkaakseni, voidaan varmasti perustellusti esittää että geneerisessä fantasiahutussa hyvää teeskentelevät pahat hahmot (ahneus) jahtaavat kateellisuudesta (tuhotyöt, kostot) ja ahneudesta pahoja (ryöstöt) hahmoja. Toisaalta roolipeleissä mielenkiintoisen alaluvun luovat erilaiset selviytymistarinat (esim. CyperPunk), joissa pahaa syntyy väistämättömyyden pakosta. Tosin tällöinkin on viimekädessä kyse ahneudesta.

Itse pidän tälläisestä pahuuden tulkinnasta, sillä se esittää yksioikoisesti motiivin myös jumalaten toimille. Palvojat valitsevat jumalan, joka todennäköisimmin vastaa heidän tarpeitaan. Edellinen merkitsee myös sitä, että jumalilla on olemassa motiivi lainata voimiansa. Kenties he haluavat hankkia lisää seuraajia (ahneus) tai luoda sekasortoa kuolevaisten keskuuteen (kateus).

Tässä yhteydessä en puhu uskonnosta, sillä roolipeleissähän ei useinkaan ole kysymys uskosta, vaan tiedosta. Edelleen jumalolentoa ei tässä yhteydessä käsitetä kaikkivaltiaaksi (läsnä eilisessä, nykyisessä ja tulevassa) vaan varsin ihmisen kaltaiseksi olennoksi. Esimerkiksi Dragon Lancessa ihminen saattoi kohota jumalaksi, jopa jumalten yläpuolella (Raislin), Eddingsin jumalat kävelevät ihmisten keskuudessa (jopa ystävystyvät ihmisten kanssa) ja Kuolemanportti -sarjassa ihmiset ovat kehittyneet jumaliksi. Vastaavia esimerkkejä löytyy esimerkiksi Kreikkalaisesta ja Skandinaavisesta mytologiasta.
tp
 
Viestit: 83
Liittynyt: 02 Syys 2004, 16:12

elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja pelinjohtaja » 12 Helmi 2006, 12:58

Elämän tarkoitus on sen päättyminen, mutta tärkeämpää ovat kolme asiaa:
1) Mitä saa aikaan elämänsä aikana
2) Kuinka viihdyttävää se on
3) ja se, miten lähtee.
Vaikka elämä on päättyväistä, pelaajat haluavat pitää pelihahmonsa (yleensä) hengissä. Jos hahmo on surkea ja huono ja muuta sellaista, pelaajalle saattaa tulla halu päästä tästä eroon. Jos taas hahmo on hyvä ja pelaaminen on sillä viihdyttävää, kuka haluaisi siitä eroon?
Avatar
pelinjohtaja
 
Viestit: 11
Liittynyt: 19 Elo 2005, 19:58

elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja shaman42 » 13 Helmi 2006, 02:27

Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

joo mä tiedän tän : " lootti ja expa "
shaman42
 
Viestit: 26
Liittynyt: 24 Touko 2004, 11:45

Re: elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja JJKM » 13 Helmi 2006, 09:52

shaman42 kirjoitti:Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

joo mä tiedän tän : " lootti ja expa "


Ei se lootti ja expa vaan se mitä niillä saa, lootilla saa paremman aseen vaikka Vorpal Katana +5 ja expalla uusia tappotaitoja kuten Advanced True Cleave Mastery featin, näillä saa sitten lisää ja parempaa loottia ja expaa, niillä saa vaikka sitten Vorpal Flaming Dire Adamantium Katana +6 ja Ultimate Advanced True Cleave Mastery Kill Everything Around You Ninja death Strike featin. :shock:
Avatar
JJKM
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26 Touko 2004, 21:04

Re: Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

ViestiKirjoittaja Mynas » 22 Huhti 2006, 15:44

Oletetaan, että pelihahmosi on syntynyt saarella, jota hallitsevat peikot, mutta jossa elää myös muita olentoja. Jos peikot haluavat raivata kaikki muut saarella asuvat olennot ja sinun hahmosi valitaan pelastajaksi, niin hänen sen hetkinen elämän tarkoituksensa on taistella saaren herruudesta.
Toisaalta voit itse määrätä, mitä hahmosi pitää tehdä elämänsä aikana. Esim. voit pistää hahmollesi arkkivihollisen, joka sinun pitäisi tuhota.
Mynas
 
Viestit: 65
Liittynyt: 22 Huhti 2006, 15:21

Re: Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

ViestiKirjoittaja P/E » 18 Helmi 2007, 20:23

Sanoisin että riippuu täysin hahmosta... kuten riippuukin. Toinen haluaa vaurautta, kolmas valtaa ja se ensimmäinen vain säilyä elossa. Neljäs jotain muuta jne. Motiiveja on olemassa yhtä paljon kuin oikean maailman "hahmoillakin" ja ne muuttuvat monesti tilanteen / ajan myötä. Omille hahmoilleni silti tämä exp:in kerääminen ei ole se suurin tavoite, vaikka pelaajana ehkä voinkin myöntää että tuleehan sitäkin ajateltua jos esim. hahmon nousu tasoissa on lähellä. Mutta painotan silti että hahmoni ei missään nimessä istu tavernassa iskemässä juttua siitä kuinka nousee pian level 6:n fighteriksi ja saa full attackilla kaksi hyökkäysheittoa yhden hinnalla (ps. en muista näitä tasoja jne. kunnolla, joten voi olla että fighter saa lisähyökkäyksiä jollain muulla tasolla).

Mutta jos mietitään hiukan filosofisemmin, niin minulle roolipelihahmo antaa mahdollisuuden "paeta" normaalista maailmasta hetkeksi. Saman efektin saa joskus elokuvasta tai kirjasta kunnolla nauttiessa. Hahmoni myös elää peliajan ulkopuolella, mietin hänen motiivejaan, kykyjään tai vaikka tarpeitaan. Samaistun monesti hahmoihini ja pelaan heitä sellaisia kuin he ovat, hyvässä tai pahassa. Hahmoni kautta pääsen myös elämään erilaisia tilanteita ja opin kaikenlaista itsestäni(kin). Tavallaan elän hahmonani (älkää nyt kuvitelko minua ihan sertifikoiduksi hulluksi). Mutta, loppujen lopuksi, tässä päädytään aivan samaan kysymykseen kuin oikeassakin elämässä - mikä on elämän tarkoitus? No, jos sitä säilyy hengissä tarpeeksi kauan niin ehkäpä se vastauskin sieltä sitten pilkistää. Sillä aikaa...
P/E
 
Viestit: 2
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 18:24
Paikkakunta: Near

Re: Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

ViestiKirjoittaja NiTessine » 18 Helmi 2007, 23:12

Elää kovaa ja kuolla tyylillä.
LISTEN TO THE CHAIR-LEG OF TRUTH! IT DOES NOT LIE!
Avatar
NiTessine
 
Viestit: 328
Liittynyt: 14 Syys 2004, 05:05

Re: Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 22 Elo 2007, 12:11

Hahmon tarkoitus on täyttää kohtalonsa, ja ehkä muuttaa sitä matkalla. Hahmon tehtävä on saada hyväksyntää itseltään, oli se sitten maailman pelastaminen tai tuho, rikkauksien hankkiminen tai muiden auttaminen, tulla korkea-arvoiseksi tai tuhota ruhtinas...

Jokaisella hahmolla on heti hahmolomakkeen täytön jälkeen kohtalo valmiina, ja se kohtalo on olla sankari/anti-sankari. Hahmon itsensä tehtäväksi jää täyttää tuota kohtaloa jumalten (pelinjohtajan) johdatuksella.
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo

Re: Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

ViestiKirjoittaja vps » 22 Elo 2007, 21:14

Hahmon tarkoitus on lähes aina pelkästään ja ainoastaan kehittyä eteenpäin pelitermillisissä tarkoituksissa. Hyvin ääriharvinaisissa vaihtoehdoissa hahmolla on jokin muu, myriaadi tarkoitus, joka jää lähes poikkeuksetta tavoittamatta :D

-vps
Avatar
vps
 
Viestit: 457
Liittynyt: 30 Elo 2005, 14:50
Paikkakunta: Kirkkonummi (Veikkola)

Re: Mikä on roolipelihahmon elämän tarkoitus?

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 05 Syys 2007, 13:44

Niin, ja tietysti hahmon tehtävä on viihdyttää pelaajaa :wink:
Sehän on oleellista roolipelaamisessa. Pelaajahamo voi:
1. viidyttää pelajaa.
2. opettaa sosiaalisuutta.
3. stimuloida mielikuvitusta ja...
4. ehkä jopa kirjallista kiinnostusta ja älykkyyttä.

Tuo on tuollaisesti tylsältä kantilta, roolipelien kehittävistä vaikutusta, eli miten hahmo voi kehittää pelaajaa. Off-topic, ehkä, mutta kunhan tuli mieleen.

Edellinen vastaukseni on edelleen voimassa :)
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo


Paluu ÄrriPurrin palsta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php