Nimet fantasiapeleissä

Valvoja: Thaumiel_Nerub

Nimet fantasiapeleissä

ViestiKirjoittaja Andy » 09 Marras 2004, 13:29

Tuolla muistikeskustelussa tuli puhetta erilaisista fantasianimistä. Minä olen jo pidempään käyttänyt omissa pelimaailmoissa sellaista menettelyä, että valitsen maailmalle tavallaan sijaiskulttuurit ja nimet niiden mukaan.

Perusfantasiahan muistuttaa yleensä jotain keskiajan tai renessanssin eurooppaa. Niinpä annan tämän kulttuurin hahmoille nimiä tyyliin Pierre, Nicholas, Edwin, Friedrich, Wilhelm jne. Orientaalikulttuurin hahmot ovat taas nimeltään Sun Il Fong, Takamura jne. Suuressa sivistyneessä keisarikunnassa taas asuu sellaista porukkaa kuin Claudius, Septimus ja Trianos. Sitten jos maailmaan kuuluu jotain aivan outoja kulttuureita, käytän niiden asukkaiden niminä perus fantasianimiä kuten Elbon, Runik tai Zrabion. Paikkakunnat nimeän samalla periaatteella.

Ajatuksena on siis, että nämä nimet ovat eräänlaisia korvikkeita pelimaailman asukkaiden käyttämille hyvin kummallisille ja suomalaisen lausuttavaksi mahdottomille nimille, eivät varsinaisia oikeita nimiä.
Andy
 
Viestit: 211
Liittynyt: 23 Loka 2004, 12:14

ViestiKirjoittaja vader » 09 Marras 2004, 18:55

Pikaisesti saa keksittyä nimiä myös kääntämällä englannin tai suomenkielisiä sanoja takaperin. Esim. Ajonas. Nämä nyt tietenkin kuulostavat niiltä klisee-fantasianimiltä, mutta menee hätätapauksessa ellei mitään järkevää tule mieleen...
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

ViestiKirjoittaja Gekkonen » 09 Marras 2004, 21:29

PJ:llä on muuten kamala paikka kun pelaajat ryhtyvät tuttavallisiksi ja penäävät joka äijältä nimeä...

Minä pyrin nimeämään henkilöt ja paikat kulttuurin mukaan, joten olen tässä tapauksessa Andyn kanssa samoilla linjoilla. Samaten saatan käyttää vaikeita nimiä jos nimenomainen tarkoitukseni on saada aikaan kuva hyvin vaikeasta kielestä. Toisaalta, miksi tämäkin asia pitää katsoa niin vaikeaksi fantasiassa? Kirjassani päähenkilöt sattuivat tutustumaan erääseen karvaiseen kaveriin, jonka nimi oli (ihan tarkoituksella aivan hirvittävän vaikea, kenties mahdoton, lausua) Yrtinksbmkhmabas. Kirjassa nimi esiintyy kuitenkin tasan sen yhden, tai ehkä kaksi kertaa, mutta lopulta otusta aletaan kutsua Yrtiksi, sillä se sointuu paremmin suuhun.

Suorastaan itkettävän usein fantasianimet ovat karmeita painajaisunien sekoituksia, kuten Wmmglaedd ja Morridd'daeh tai jotakin muuta sellaista. Ei sellaista voi muistaa, saatikka sitten lausua, oikein. Tällaisia nimiä tulisi välttää kuin ruttoa. Peli-ilokin siinä kärsii ja kuolavahingot lisääntyvät kun pelaajat kilpaa sylkevät papereilleen yrittäessään lausua pj:n keksimiä nimiä.

Fantasia tehdään nykyään niin kovin vaikeaksi.

Vaderille taas tuosta sanojen kääntämisestä, että melkein yhtä hyvin toimii kirjaimien sekoitus ja sen sellainen. Veljeni Casebah sai kaksi kerrassaan loistavaa nimeä hahmoilleen katsellessaan Muuttuvan Labyrintin nimeä. Ensimmäisestä miehestä tuli Ribal ja toisesta tämän jälkeen pelatusta hahmosta Baladron.

Käännökset toimivat myös hyvin. Grenouille Rouge kuulostaa kovin mahtipontiselta ja hienolta nimeltä muuten, mutta suomeksi nimi ei ehkä olekaan niin mahtava...
Avatar
Gekkonen
 
Viestit: 397
Liittynyt: 19 Loka 2004, 16:22

ViestiKirjoittaja Andy » 09 Marras 2004, 22:43

Gekkonen kirjoitti:PJ:llä on muuten kamala paikka kun pelaajat ryhtyvät tuttavallisiksi ja penäävät joka äijältä nimeä...


Tähän paras apu on valmiiksi kyhätty nimilista kulttuureittain jaoteltuna.
Andy
 
Viestit: 211
Liittynyt: 23 Loka 2004, 12:14

Urho, Mauno ja Ahti

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 09 Marras 2004, 23:07

Yksi minikampanja pelattiin inkkarityylistä fantasiaa. Hahmojen ja kotiseudun kaikki nimet olivat kotoista suomea (siis Haukansilmä, Puskeva Puhveli, Sininen vesi, Karhumetsä, Maissilaakso jne..), mutta naapurikansojen nimet olivat heti vieraita (Lik-Lik, Jäkäti Äh-Puh, Bronto Ecranda).

Kaikille hahmoille oli kirjoitettu myös ns tosinimi, joka tarkoitti lähinnä sitä, miltä hahmojen nimet kuullostaisivat ei-kyseistä kieltä puhuvan korvissa (Tensing, Mahaha...). Näitä nimiä eri kulttuuria edustavat seikkailijat ja EPH:t sitten käyttivät pelaajahahmoista. Tämä kielimuuri loi heti asenteellisia ystävä/muukalainen asetteluja ja pelaajatt suhtautuivat kaikkiin suomenkielisellä nimellä varustettuihin pian automaattisesti ystävinä ja heimolaisina.

***
Roudan maassa nimien keksiminen on yleensä nopeaa ja helppoa. Turjalaishahmot ja idän vainolaiset tuottavat joskus päänvaivaa, mutta heitä varten on nimilistoja valmiina.
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

Re: Urho, Mauno ja Ahti

ViestiKirjoittaja jaxen » 10 Marras 2004, 09:59

Kuusikeiju kirjoitti:Tämä kielimuuri loi heti asenteellisia ystävä/muukalainen asetteluja ja pelaajatt suhtautuivat kaikkiin suomenkielisellä nimellä varustettuihin pian automaattisesti ystävinä ja heimolaisina.


Loistava idea!

Tätä voisi keskiaikafantasiassa viedä siihen suuntaan, että jokaisella lähiseudun ihmisellä olisi ammatti-maalaisnimi. Esim. Nahkuri-Simeon, Puunhakkaaja tai sitten ammatittomilla maanviljelijöillä pelkkä Jaakonpoika. Rikkaalla talolla tietty Nätintalon Jussi tms.

Ylemmällä kastilla olisi sitten luonnollisesti ulkomaalaispohjaiset nimet, jotka luovat jännitettä maalaisten ja koleerikkojen välille. Esim. von Schlappen tms.
Avatar
jaxen
 
Viestit: 74
Liittynyt: 27 Elo 2004, 10:18
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Gekkonen » 10 Marras 2004, 19:10

Niin niin, kyllähän sitä lista on, mutta kun pelaa kahdeksan tuntia putkeen ja jokaiselta kauppiaalta ja sen sellaiselta on pakko kysyä nimi niin kyllä siinä alkaa vähitellen ehdotukset loppua. onneksi tämä on kuitenkin taakse jäänyttä aikaa. Ja jos ryhdytään liian tuttavallisiksi niin voihan sitä puhuteltu kieltäytyä kertomasta, ellei katso kysyjien olevan nimensä tietämisen arvoisia.

Tuo Kuusikeijun ehdottus on kyllä aika toimiva ratkaisu. Me olemme käyttäneet samaa kikkaa, mutta hiukan eri tavalla. Yleensä pelinjohtajamme vain yksinkertaisesti sanoo, ettette ymmärrä kielestä yhtään mitään, mutta sitten kun puhutaan hoonosti niin otetaan käyttöön tuo nimisysteemi. Yleensä kyllä niin, että nimestä tehdään tahallisesti joku aivan hirvittävä litannia.

Tuli tässä mieleeni toinenkin seikka nimistä. Nykyään näkee peleissä paljon konsonantti painotteisia nimiä sekä niitä, joihin tungetaan heittomerkkejä. Jos ukkelin nimi on Rabndd'bih, niin olisi hyvä että tälle hirvitykselle olisi edes selitys. Varsinkin jos mies kerran kuuluu samaan kulttuuriin. Heittomerkkejä taasen pitäisi vältää, ellei niillä ole käytännön lausumisen kanssa mitään tekemistä. Minä muistan joskus käyttäneeni hevosella nimeä Has'ha, joka tarkoitti vanhalla kielellä uskollista. veljeni udellessa heittomerkin tarkoitusta kerroin, että sen jälkeen tulevat kirjaimet sulautetaan yhteen, eli siis nimi ääntyisi Hasa. S lausuttiin suhisevana. Samalla tavalla voisi nimi Verd'hin ääntyä Verdiniksi. Toisaalta, mihin tässä tällöin enää heittomerkkiä tarvitaan?
Avatar
Gekkonen
 
Viestit: 397
Liittynyt: 19 Loka 2004, 16:22

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 10 Marras 2004, 21:33

Tuolla konsonantti+heittomerkit -kikkailulla epäilemättä halutaan luoda nimeen sellaista tunnelmaa, että kyseessä nyt on oikein alleviivaten fantasianimi, eikä mikään kulttuurilaina.

Johtaa helposti inflaatioon ja siihen, että henkilö saa hupsun lempinimen.
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

ViestiKirjoittaja SnowDog » 11 Marras 2004, 16:48

Muistaakseni meillä oli Earthdawnissa T'srang (sellainen liskomies), jonka nimi oli T'onto :p
Avatar
SnowDog
 
Viestit: 158
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 14:25

ViestiKirjoittaja Riendlin » 30 Joulu 2004, 17:16

yleensä meiän porukassa annetaan tärkeille npc:eille oikeet nimet, mutta epäoleelliset tyypit on vaan jotain Gerhard Rihmakalloja tai Günther Himoköyrijöitä yms.
Riendlin
 
Viestit: 42
Liittynyt: 29 Marras 2004, 15:56

ViestiKirjoittaja Merlin:) » 07 Tammi 2005, 14:05

Minä annan yleensä tyypeilleni helposti äännettävät nimet, mutta myös hauskat ja omaperäiset. Tosin tällaisia nimiä on tosi vaikea ruveta nopeasti keksimään. Jos haluaa kuitenkin tällaisen nimen, olen keksinyt omasta mielestäni ihan tyylitellyn nimen, vaikkapa Lord of the Ringsin Arwen, muuttuu nopeasti ja helposti vaikkapa Erweniksi, ja vielä pari heittomerkkiä ja pilkkua ikäänkuin koristeeksi; Érw'en. Tulee ihan siistiä jälkeä siitäkin. Tai Peruna. Vähän taivuteltuna siitä tulee Beriána. Sitten jos nimet ja muut ovat todella hukassa, laitan sinne ihan perusnimiä, Charlie, Janet...ja tähän tyyliin. Vaikka vähän kuiviahan ne ovat roolipelinimiksi. Mutta käyvät äärimmäisessä hätätilassa...ja sitten laitan jonkun erittäin lihavan tyypin nimeksi esimerkiksi Bonzo tai jotain sinne päin. Kun nimiä rupeaa miettimään, ne löytää aika nopeasti esiin. Mielikuvitusta ei taatusti keneltäkään puutu!! [url][/url][/code]
Merlin:)
 
Viestit: 1
Liittynyt: 07 Tammi 2005, 13:44

ViestiKirjoittaja arzi » 10 Tammi 2005, 12:56

Tuli mieleen, että ovatko eph:jen nimet koskaan aiheuttaneet ei-toivottua hilpeyttä pelaajien keskuudessa? Varsinkin ulkomaankielistä valmista materiaalia käytettäessä olen muutamaan otteeseen törmännyt siihen, että muutamat nimet ovat aiheuttaneet enemmänkin naurunpurkauksia kuin kunnioitusta tai pelkoa. Näin esimerkiksi Exaltedissa pelätty ja voimakas sotapäällikkö Bull of the North, jonka oikea nimi sattui olemaan Yurgen...

Onneksi eivät ole vielä Wangler's Knobiin törmänneet.
arzi
 
Viestit: 80
Liittynyt: 24 Touko 2004, 12:05

ViestiKirjoittaja Gargoyle » 13 Tammi 2005, 12:04

arzi kirjoitti:Tuli mieleen, että ovatko eph:jen nimet koskaan aiheuttaneet ei-toivottua hilpeyttä pelaajien keskuudessa?


Kun kyseessä olisivatkin olleet vain eph:iden nimet... ammoisina aikoina Ars Magica -kampanjaa aloitellessamme yksi pelaaja nimesi arabi-taustaisen hahmonsa Kal-Azariksi. Nimi oli muuten varmasti oikein hyvä, mutta nopeasti äännettynä se taipui turhan helposti muotoon "kalsari". Tämä herätti peliporukassa melkoisesti hilpeyttä ja johti lopulta uuden nimen keksimiseen kyseiselle hahmolle :wink:

Itse pyrin yleisesti ottaen luomaan eph:iden nimet jonkin suhteellisen yhtenäisen tyylin mukaan eli antamaan kaikille saman kansan/alueen/rodun/klaanin jäsenille samantyyppiset nimet. Joissakin peleissä tämä johtaa melko mielenkiintoisiin tuloksiin, sillä esimerkiksi Earthdawnissa t'srang-nimet ovat melko kinkkisiä. Pelaajat ovat välillä olleet ymmärrettävästi sekaisin, kun nykyisessä kampanjassa ovat esiintyneet mm. Fean T'chor Enessial, Fiall Jenes Tolian, ?ian Veyal Tolian, Fehn Sliah Tolian ja T'lic Chaen Fytalc.

Nimiin kannattaa yleisesti ottaen kiinnittää suhteellisen paljon huomiota, varsinkin, jos havittelee kyseisestä eph:sta merkittävää hahmoa kampanjaansa. Sopivasti valitulla nimellä voi nimittäin luoda pelaajille erittäin hyvän käsityksen siitä, millainen henkilö on kyseessä. Esimerkiksi taannoisessa Agone-kampanjassani yksi hahmoista sai seuraajakseen Werther Oksanväärä -nimisen nuoren soturin. Pelaajat arvasivat hyvin nopeasti, että nimi viittasi Nuoren Wertherin kärsimyksiin, eli kyseessä oli melko traaginen sivuhenkilö.
Avatar
Gargoyle
 
Viestit: 27
Liittynyt: 21 Joulu 2004, 21:43
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Andy » 16 Tammi 2005, 15:01

Kerran mokasin pahasti samuraikampanjassa. minulla oli valmiiksi lista japanilaisista nimistä ja bongasin sieltä mitään ajattelematta eräällä kohtuullisen keskeiselle nais-EPH:lle nimeksi Rako. :oops: Pelaajilla riitti hupia nimen piilomerkityksistä.
Muuten olen sitä mieltä, että noppamagia on hävitettävä.
Andy
 
Viestit: 211
Liittynyt: 23 Loka 2004, 12:14

ViestiKirjoittaja Melinda » 24 Helmi 2005, 18:53

Mie oon aina ollu tosi huono keksimään kaikenlaisia nimiä, mutta erilaisista kirjoista on aina ollu apua. Miun äiti lukee esimerkiks Kaari Utrion kirjoja ja niissä on aina kivasti nimilistat. Niin ja kaikenmaailman fantasiakirjoista löytyy vaikka mitä! Ja netistä löysin joskus sellasen hauskan koneen, jossa saatto muuttaa oman nimen tai vaikka jonkun muunkin nimen :wink: keskimaa (westron)nimeks, örkinkieliseks nimeks, kääpiönkieliseks nimeks yms. yms.
Avatar
Melinda
 
Viestit: 16
Liittynyt: 24 Helmi 2005, 18:31
Paikkakunta: Itä-Suomi, jossain korvessa ;)

Seuraava

Paluu Muut fantasiapelit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php