RuneQuest sääntökysymyksiä...

Valvoja: Thaumiel_Nerub

RuneQuest sääntökysymyksiä...

ViestiKirjoittaja vader » 17 Marras 2004, 10:58

Koska olen aloittelemassa tuota RuneQuestin pelaamista, niin ainakin minulla kysymyksiä säännöistä herää säännöllisin väliajoin. Yritän keräillä tähän ketjuun sellaisia. Aikaisemmassa keskustelussa oli puhetta, että joka ruumiinosassa voi olla eri haarniska. Mistä tällaiset säännöt löytyvät? Tai oikeammin, ilmeisesti ei tarvitsisi tietää kuin että miten paino johdetaan eri ruumiinosien haarniskoille. Olenko vain huono lukemaan, vai eikö sitä kerrota tuossa perussääntöpaketissa?
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

Hahmon ikä ja hahmonluonti

ViestiKirjoittaja vader » 20 Marras 2004, 19:01

Eräs lisäkysymys tässä vielä heräsi kun lueskelin ohjeita noiden kokeneempien hahmojen luomiseen. Jos vanhenemisen vaikutukset alkavat esim. vasta 40 vuotiaana, niin miksi ihmeessä jokainen pelaaja ei tekisi esim. 35-39 vuotiasta hahmoa, jolla olisi sitten suunnilleen optimaalinen määrä kehityspisteitä käytettävänä? Tässä tietenkin oletan että pahat pelaajat haluavat optimoida... :twisted:

Tämä ongelma tuli joskus muinoin esille jossain muussakin pelissä, missä ikää käytettiin hahmonluonnissa kehityspisteiden mittarina.

Itse ajattelin tehdä nyt niin, että ensimmäisessä kampanjassa hahmot aloittavat kaikki 16 vuotiaana. Tämän jälkeen kokemuksen tasoa voisi säädellä siten että ikä heitetään nopilla +15 vuotta, esim. seuraavassa voisi olla 15+d6 vuotias sitten 15+2d6 vuotias jne. Eli en antaisi täyttä vapautta valita hahmon ikää. Miten teillä on tämän kanssa sujunut?
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

Hahmon ikä ja hahmonluonti

ViestiKirjoittaja Andy » 20 Marras 2004, 19:22

Se, että joka ruumiinosassa voi olla eri haarniska, johtuu siitä, että joka ruumiinosassa voi olla eri haarniska. Sanoohan sen jo järkikin. Haarniskoiden painot jakautuvat samoin kuin osumapaikkojen kestopisteet. Se, että pelaajat haluaisivat tehdä 35-39-vuotiaita hahmoja, estyy sillä, että pelinjohtaja sanoo hahmojen iän olevan jotain muuta. Tai sitten ei sano ja pelataan vanhemmilla hahmoilla.
Muuten olen sitä mieltä, että noppamagia on hävitettävä.
Andy
 
Viestit: 211
Liittynyt: 23 Loka 2004, 12:14

Re: Hahmon ikä ja hahmonluonti

ViestiKirjoittaja vader » 20 Marras 2004, 19:42

Andy kirjoitti:Haarniskoiden painot jakautuvat samoin kuin osumapaikkojen kestopisteet.


Tuon viimeisen lauseen halusinkin kuulla, koska en perussäännöistä painon jakautumista löytänyt. Kiitos siitä..

Andy kirjoitti:Se, että pelaajat haluaisivat tehdä 35-39-vuotiaita hahmoja, estyy sillä, että pelinjohtaja sanoo hahmojen iän olevan jotain muuta. Tai sitten ei sano ja pelataan vanhemmilla hahmoilla.


No, joka asiahan tietysti on noin yksinkertainen jos sen noin ilmaisee. Voihan pelinjohtaja estää vaikka kaiken pelissä jos hän niin haluaa, mutta onko se enää mukavaa? Tarkoitin sitä, että mielestäni on hieman omituista, että nuoruudesta ei ole useinkaan peleissä mitään "hyötyä", ainoastaan haittaa. Miksi siis olisi järkevää pelata nuoria hahmoja?
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

Re: Hahmon ikä ja hahmonluonti

ViestiKirjoittaja Fuzzbender » 20 Marras 2004, 21:22

Andy kirjoitti:
Se, että pelaajat haluaisivat tehdä 35-39-vuotiaita hahmoja, estyy sillä, että pelinjohtaja sanoo hahmojen iän olevan jotain muuta. Tai sitten ei sano ja pelataan vanhemmilla hahmoilla.


No, joka asiahan tietysti on noin yksinkertainen jos sen noin ilmaisee. Voihan pelinjohtaja estää vaikka kaiken pelissä jos hän niin haluaa, mutta onko se enää mukavaa? Tarkoitin sitä, että mielestäni on hieman omituista, että nuoruudesta ei ole useinkaan peleissä mitään "hyötyä", ainoastaan haittaa. Miksi siis olisi järkevää pelata nuoria hahmoja?


Pelinjohtajana voit aina kiihdyttää ajankulua kampanjassa. Esim. jos pelaajat tekevät kovin optimoituja hahmoja
iän suhteen, niin totea parin ekan seikkailun jälkeen, että "Viime seikkailustanne on kulunut kolme vuotta...". Itse pidän nykyään kampanjoista, joissa aika kulkee vuosissa eteenpäin. :D
Fuzzbender
 
Viestit: 46
Liittynyt: 28 Syys 2004, 20:00

Re: Hahmon ikä ja hahmonluonti

ViestiKirjoittaja vader » 20 Marras 2004, 21:31

Fuzzbender kirjoitti:jos pelaajat tekevät kovin optimoituja hahmoja
iän suhteen, niin totea parin ekan seikkailun jälkeen, että "Viime seikkailustanne on kulunut kolme vuotta...".


Tuo on kyllä ihan totta. Ja RQ:ssa ja Cthulhussa aika voi vierähtääkin aika nopeasti eteenpäin kun opiskelu tai ammattiin pääseminen voi viedä kuukausia tai vuoden aika nopeastikin. D&D:ssä harva asia kestää muutamaa päivää kauemmin, ehkä olen vielä jämähtänyt siihen ajattelutapaan...
Avatar
vader
 
Viestit: 356
Liittynyt: 03 Touko 2004, 10:22

Re: Hahmon ikä ja hahmonluonti

ViestiKirjoittaja Andy » 21 Marras 2004, 00:11

En kyllä oikein tajua, miten saat tuosta iästä ongelmaa. Jos halutaan aloittaa vähän kokeneemmilla hahmoilla, niin onhan ihan hyvä vaihtoehto tehdä kaikki hahmot reilu kolmekympisiksi. Jos taas ongelmaksi tulee se, että yksi haluaisi olla 37-vuotias ja muut pelaajat haluavat parikymppiset hahmot ja tämä yksi hahmo olisi taidoiltaan ylivoimainen, niin sen kun PJ sanoo, että tiettyihin kykyihin ei sitten tule bonusta ja piste. Jos hahmo on vaikka aatelinen, niin sen kun siirretään kehitysprosentit asekyvyistä kukkienkasvatukseen ja hovitansseihin, sekä rajoitetaan loitsuvalikoimasta taisteluloitsut pois, niin eipä ole enää ylivoimainen seikkailija, mutta silti realistinen vanhempi aatelismies.

Ja miksi siitä nuoruudesta pitäisi olla jotain "etua"? Saatko oikeasti jotain etupisteitä siitä, jos olet 16-vuotias verrattuna vaikka kolmekymppiseen kaveriin, joka on ehtinyt käydä koulunsa, hankkia vuosien työkokemuksen ja harrastellutkin kaikenlaista. Etpä niin, joten miksi pelissä pitäisi saada? Roolipelin sääntöjen pitää mallintaa todellisuutta - ei olla jokin tietokonestrategiapeli, jossa kaikki "hahmoluokat" on tarkasti tasapainotettu.

Vielä niistä haarniskoista huomiona, että rinta ja vatsa on yleensä panssaroitu samalla panssarilla. Ainakin voi olla hankala löytää haarniskaa, jossa rinta on levypanssaria ja vatsa cuirboullia. Tietenkin voit palkata käsityöläisen tekemään sinulle sellaisen ja voisi esim. kuvitella, että joku voisi tehdä nahkapanssariinsa bessaittulisäyksiä vain rinnan kohdalle. Lisäksi muutenkin "sekoituspanssareissa" pitäisi vähän miettiä, miten ne kiinnitetään. Ei välttämättä ole ihan yksinkertaista vetää vaikka cuirboullihihoja kiinni torson peittävään rengaspaitaan.
Muuten olen sitä mieltä, että noppamagia on hävitettävä.
Andy
 
Viestit: 211
Liittynyt: 23 Loka 2004, 12:14

ViestiKirjoittaja Thalin » 24 Marras 2004, 19:59

Siis ikähän yleensä heitettiin RQ:ssa 15+1d6. Lisäksi iästähän alkaa tulla aika nopeasti haittoja(no ei nyt aika nopeasti, mutta kuitenkin jossain vaiheessa)

Haarniskan painot ja hinnat eri osumapaikoille löytyvät ainakin: Riimumestarista(suomenkielinen) ja englannin kielisestä kappaleesta(Paikat joissa olen ne nähnyt. Saattaa olla muuallakin).

Mielestäni sitäpaitsi jotkut rodut(drakoliskot) saavat liian vanhoista hahmoista aivan ylivoimaisia etuja.(esim. ne ovat Lohiliskoja tarpeeksi vanhoina, jolloin ne ovat reippaasti voimakkaampia kuin jotkut heikot pikku unilohikääärmeet...)

Edellinen siis päti Gloranthassa, mutta jos seikkailusi ovat jossain muualla niin sitten se ei ehkä vaikuta niin paljon. Kannattaa ehkä hankkia Glorantha-paketti, jos tuosta tulee ongelmia kokemuksen kanssa.(Aatelinen sai muistaakseni n. 1/2 kaikesta kokemuksesta musiikki-instrumenttiin yms. ja se kirja antoi mielestäni Runequest-maailmaan kohtalaisen tasapainoiset hahmot, jos ei tehnyt yli-vanhaa hahmoa(Muistaakseni johonkin 30 tai siihen paikoille asti) ja minä olin PJ)
Thalin
 
Viestit: 7
Liittynyt: 20 Marras 2004, 20:53

ViestiKirjoittaja haltia90 » 29 Touko 2005, 17:49

RuneQuestista puuttuu se luonnollinen vahinko taulukko. Siis se että jos hahmo on tarpeeksi iso ja vahva se tekee ylimäärästä vahinkoo. Olisko kellään antaa jotain apua tähän ongelmaan.

Ja pyydän anteeksi jos kysymykseni pahoittaa mielisi Vader. ( sinunhan piti saada apua ei minun :oops: )
haltia90
 
Viestit: 24
Liittynyt: 23 Helmi 2005, 15:50

ViestiKirjoittaja GoingDown » 30 Touko 2005, 06:23

haltia90 kirjoitti:RuneQuestista puuttuu se luonnollinen vahinko taulukko. Siis se että jos hahmo on tarpeeksi iso ja vahva se tekee ylimäärästä vahinkoo. Olisko kellään antaa jotain apua tähän ongelmaan.


Tarkoittanet vahinkomuutostaulukkoa? Tässä on:

kok+vma vahinkomuutos
01-12 -d4
13-24 0
25-32 +d4
33-40 +d6
41-56 +2d6
57- +d6 lisää kullekin 16 lisäykselle tai sen osalle
Avatar
GoingDown
 
Viestit: 6
Liittynyt: 30 Touko 2005, 06:18

ViestiKirjoittaja haltia90 » 01 Kesä 2005, 18:56

Kiitos ja ylistys sinulle GoinqDown!!!!
Tuo tuli tarpeeseen!
haltia90
 
Viestit: 24
Liittynyt: 23 Helmi 2005, 15:50

ViestiKirjoittaja Thimas » 19 Huhti 2009, 18:12

Ajattelin tässä herättää neljä vuotta uinuneen keskustelun RQ:n säännöistä.

Miten olette hoitaneet peleissänne vanhenemisen? Vanhentuminenhan (kai?) alkaa ihmisillä siinä 40 paikkeilla.

Ite oon miettinyt, että hahmot vois heittää kerran vuodessa jokaista ominaisuutta kohden (ominaisuus*3)-heiton ja heiton mennessä yli, vähentää kyseisen ominaisuuden alkuperäisestä arvosta yhden pisteen.
Jos hahmot seikkailevat, niin heitto tehtäisiin puolen vuoden välein.

Mitä mieltä ootte? Ehdotuksia.

Edit: Siis heitot tehtäisiin vasta "ikääntymisen" alkaessa.
Thimas
 
Viestit: 2
Liittynyt: 19 Huhti 2009, 18:03
Paikkakunta: Järvenpää

ViestiKirjoittaja Andy » 19 Huhti 2009, 20:28

Olen mielestäni nähnyt RQ:n wirallisen säännön iän vaikutuksista. Taisi toimia jotenkin niin, että jokaista vuotta yli tietyn iän piti heittää siitä, laskeeko kukin ominaisuus. ÄLY ja KOK eivät muistaakseni laskeneet näin.

Veikkaisin, että se on Glorantha-paketissa.
Muuten olen sitä mieltä, että noppamagia on hävitettävä.
Andy
 
Viestit: 211
Liittynyt: 23 Loka 2004, 12:14

ViestiKirjoittaja Templarion » 19 Huhti 2009, 21:01

Herranen aika.

Vaihtakaa Runequest Heroquest-roolipeliin (klikkaa linkkiä). Sama maailma mutta säännöstö on paljon modernimpi ja nopeampi. Lisäksi Heroquestin säännöt sopivat paremmin Gloranthan taikarikkaaseen maailmaan ja taikuus itsessään on paljon selkeämmin sekä paremmin esitetty niin sääntöjen kuin loistujenkin puolelta Heroquestissa.

Itse tein ostoksen pari vuotta sitten, kun tutustuin Heroquest-roolipeliin. Ehdottomasti suositeltava ostos kaikille Gloranthan ystäville. Kaikki Runequest-materiaali tarinoineen sopii hyvin yhteen Heroquestin kanssa. Ainoastaan säännöt ovat nyt helpommat, nopeammat mutta silti nopalle annetaan kyytiä power-pelaajia unohtamatta.
Avatar
Templarion
 
Viestit: 123
Liittynyt: 16 Huhti 2008, 09:39

ViestiKirjoittaja Thimas » 24 Huhti 2009, 20:39

Andy:
Aattelin kuitenkin ottaa ÄLY:n huomioon ns. "dementiana". Oon kanssa nähny ne säännöt jossain kirjassa ja todennäkösesti myös omistan kyseisen kirjan.
Nippelisääntöjä on vaan niin pirullista lähteä etsimään valtavan kirjapinon sivuilta. :p

Mietin vielä, että muuttaisin heitot *4:siks *3:n sijasta, koska muuten hahmot eivät ehtisi elää paljon viittäkymppiä pidemmälle. Toisaalta heittokerroin voisi tulla kulttuurin "saasta-asteesta" ja sosioekonomisesta lokerosta yhteiskunnassa. ;)
Thimas
 
Viestit: 2
Liittynyt: 19 Huhti 2009, 18:03
Paikkakunta: Järvenpää


Paluu Muut fantasiapelit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php