Rune Questin laajuus?

Valvoja: Thaumiel_Nerub

Rune Questin laajuus?

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 27 Heinä 2010, 19:13

Top 4 listasta poimittua, ettei mene ohi raiteiden:

Herrasmiesnarkomaani kirjoitti:
Thaumiel_Nerub kirjoitti:^Eikö RQ maailma juuri päinvastoin ole todella yksityiskohtainen? Onhan sitä kirjoitettu kymmeniä vuosia. Keski-Maatakin laajempi.


Mulla on kaikki peruskirjat ja niistä ei ainakaan ole paljoa apua. Hirviömanuaali ei tarjoa mitään kauhean mielikuvituksellisia juttuja, aika low-fantasy-juttuja, pääasiassa suoraan mättöön. Se jos yksinään tekee mun mielestäni tekee pelistä aika yksiulotteisen.

Vertauskohteena voi käyttää esim. D&D:tä. Jos haluat pelata vaikka jotain enkelikampanjaa niin niitä löytyy paljon. Jos haluat pelata vedenalaista kampanjaa, niin kaikkea kivaa löytyy hirviömanuaalista ja taikaesineistä sekä taioista. Runequestista ei ole samaan, ei ole vaihtoehtoja.

Mutta jos omistaisin lisää kirjoja, voisin muuttaa mieleni. Mutta kun en omista.


Olen itse saanut käsityksen, että Rune Questin maailma on erittäin rikas ja laaja sekä yksityiskohtainen.
Taikuushan on päälimmäiseksi riimutaikuutta, eikä high fantasia tyylistä tulipalloja sormenpäästä ilottelua. Lisäksi eikös pelimaailma ole vähemmän kehittynyt, lähempänä pronssikautta (vai mitäkautta)?

Itse on tullut tuota pelattua hirmuisesti, tosin viimeksi kait yläasteella. En osaa sanoa siis sen tarkemmin pelimaailmasta tai muustakaan mitään, koska siitä on niin paljon aikaa enkä ole koskaan itse pelinjohtajana kyseisessä pelissä toiminut.

Mitä taasen tuossa verrattiin RQ -> D&D niin tietystihän D&D on monipuolisempi. RQ on on kampanjamaailma siinä missä D&D:n näen sääntöjärjestelmänä, minkä avulla voi pelata monessa eri kampanjamaailmassa. Vähän sama siis kuin sanoa, että Forgotten Realms on tyhmä, koska siinä ei ole samuraita (onko?). Jos Rune Questista riisuu säännöt, niin samaa pelimekaniikkaa käyttää mm. Call of Cthulhu ja Stormbringer, ja löytyyhän BRP modern ja BRP "universaalitkin" säännöt.

RQ kampanjamaailmana ei siis voi verrata kokonaisuudessa D&D/d20 järjestelmään.

Mutta kertokaapas joku, joka asiaan on enemmän perehtynyt, onko RQ niin laaja kuin ymmärrän.
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo

ViestiKirjoittaja Mokoma » 27 Heinä 2010, 20:38

Tässä on nyt vähän maailmat ja säännöt sekaisin. Eipä players guide 3.5 kovin anna ohjeita muuhun kuin fantasia kamppikseen ja on hyvin forgotten realms vetoinen. Sikäli kuin vanha RQ (ja luultavasti uusikin) on hyvin Gloratha vetoinen. RQ:ta ei ole tarkoitettu miksikään universaaliksi systeemiksi, vaan kyse on siis BRP Glorathasta.

BRP kirjalla voi sitten mättää menemään luolamiehestä - scifiin (toki voi RQ:llakin mutta tuossa on ohjeet, joten säästyy vaivalta)

Taistelu vetoisuudesta sen verran että eikö DD ole taisteluvetoinen?

Joka tapauksessa, jotkut tykkää äidistä ja toiset isästä ja kolmas vähän tyttärestäkin.
so far, so good, so what?
Avatar
Mokoma
 
Viestit: 572
Liittynyt: 11 Syys 2006, 09:52

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 27 Heinä 2010, 21:10

Eihän D&D kolmella peruskirjalla kovin pitkälle pääse, siis kampanjamaailman kanssa, vaan nehän ovatkin sitten lisäosia. Siinä missä Glorantha on BRP säännöillä toimiva kamppismaailma.

Lisää infoa Gloranthasta ainakin täältä:
http://www.kalikos.org/
http://www.kalikos.org/foorumi/
http://en.wikipedia.org/wiki/Glorantha
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo

ViestiKirjoittaja inquisitor » 28 Heinä 2010, 11:49

Itse RQ kirjassa, sekä suomenkielisessä sinisessä lootassa on melkein pelkästään sääntöjä, mutta sitten kampania maailma, eli Glorantha on oma kirjansa, taikka suomenkielinen laatikko, ja Glorantha on ollut kauppojen hyllyllä jo useita kymmeniä vuosia, sekä useita painoksia, niin eiköhän siitä löydy kunnolla materiaalia.

Se, että kumpi systeemi on monipuolisempi riippuu siitä, mitä haetaan.

d20 peleissä ei ole taitoja, kuin joku 20, kun RQ suomenkielisessä, sekä Mongoosen ensimmäisessä niitä on lähemmäs sata.

RQsta löytyy rune, arcane, sekä divine taikuutta, mitä jokainen hahmo voi opetella.

Taisteluissa heitetään d100 osumiseen, ja d20 osumakohtaan, ja dmg tulee aseiden mukaan, ja tarpeeksi pienet heitot voi olla kriittisiä, taikka lävistää vihollisen, mutta voi jäädä vihollisen kehoon kiinni, jos ei ole tarpeeksi voimaa vetää sitä irti.

Joten en menisi sanomaan, että d20 on monipuolisempi, kun conissakin pelattiin 6lvl munkkeja, eikä meillä ollut muuta, kuin perushyökkäys, kun vastustajalla oli niin korkeat savet, ettei sitä voinut stunnata, tripata, disarmata, jne.
Avatar
inquisitor
 
Viestit: 76
Liittynyt: 07 Touko 2010, 04:35

ViestiKirjoittaja Drocos » 29 Heinä 2010, 19:01

Se on aika epäreilua alkaa vertailemaan runkkua ja dunkkua toisiinsa.
Runkku oli tarkoitettu pelattavaksi yhdessä ainoassa kamppanjamaailmassa (glorantha) kun d&d:ssä on nykyisin tusinoittain erilaisia settingejä.

Tuo jutska runkun laajuudesta tulee takavuosilta jolloin runkku kilpaili väriloota dunkkujen kanssa ja kyllähän runkku silloin oli laajempi ja yksityiskohtaisempi niin säännöiltään kun kamppismaailmaltaan.

Thaumi kirjoitti:Vähän sama siis kuin sanoa, että Forgotten Realms on tyhmä, koska siinä ei ole samuraita (onko?)
on
Live by the dice, die by the dice.
Avatar
Drocos
 
Viestit: 419
Liittynyt: 13 Touko 2005, 08:20

Re: Rune Questin laajuus?

ViestiKirjoittaja Sam! » 31 Heinä 2010, 10:51

Thaumiel_Nerub kirjoitti:Olen itse saanut käsityksen, että Rune Questin maailma on erittäin rikas ja laaja sekä yksityiskohtainen.


Kysehän on mitä ilmeisemmin siitä, että Herrasmiesnarkomaani on hankkinut tämän Moogoose Publishing julkaiseman RuneQuest II:n perussääntökirjan ja hirviölisäosan. Nämähän ovat aika perusfantasiakamaa, samoin kuin 1980-luvun lopulla suomennettu RuneQuest. Jälkimmäisessä esimerkiksi miltei kaikki lyhykäiset sääntöjen käyttämisen peliesimerkit kuvaavat jotain epämääräistä Rooman vallanaikaa ja hirviölistauksesta löytyvät niin puolituinen kuin örkkikin (joista kumpiakaan ei siis ole Glorathassa).

Thaumielin olettama RuneQuestin laajuus tulee tosiaan sen pelimaailmasta, Gloranthasta. Tästä on vanhaan suomennettuun versioon julkaistu jotain tusina lisäosaa. Näiden lisäksi on vielä suomentamattomia lisäosia sekä fanien tekemää korkealaatuista lähdemateriaalia (mm. Kalikoksen julkaisema Zin Letters). Uuteenkin versioon on saatavilla Glorantha the Second Age ja Races of Glorantha Vol. 1 -lähdeosat. Tuo "Second Age" viittaa siis "Toiseen aikaan" (pelimaailman 1100-lukua), siinä missä varhaisemman version lisäosat keskittyivät "Kolmanteen aikaan" (pelimaailman 1600-lukua).

Eli siis, kyllä, Gloratha on laaja, omaperäinen ja monisyinen fantasiamaailma. Onko se kaikkein laajin roolipelimiljöö, sitä en osaa sanoa. Kuten Drocos jo totesinkin, niin Suomessa RuneQuestin maine tosiaan perustuu pitkälti 1980-luvun lopun tilanteeseen, jolloin se kilpaili eritoten Gloranthan voimin suomennetun D&D:n kanssa, johon ei siis käytännössä kuulunut valmista pelimaailmaa lainkaan. Se on joka tapauksessa selvää, että RuneQuest-sääntöjärjestelmä ei ole nykyään yhtä moniosainen kuin vaikkapa D&D.
Sam!
 
Viestit: 731
Liittynyt: 09 Joulu 2004, 18:33
Paikkakunta: Teuva

ViestiKirjoittaja Noppamaagi » 31 Heinä 2010, 11:30

No jaa

Minusta Glorantha on tylsä ja mielikuvitukseton fantasiamaailma, jossa vimmalla pilataan kaikki fantasiarodut vuorollaan. Ainoat hyvät ja kiinnostavat otukset ovat ankat, dracoliskot ja broot. Kuka tahansa voi suustansa höpöttää juttua, että haltioilla on kolme vetelää kättä ja ne menevät suohon istumaan, jonka jälkeen niille kasvaa itu päähän ja pähkinä, josta sikiää uusi haltia.... höpöhöpöhöpötihöpö...

Ei juuri mitään sellaista, mitä ei kuka tahansa PJ tälläkin palstalla voisi keksiä lennosta kesken pelin.

Kun aikanaan pelasimme RQ:ta, niin hyvin pian rupesin oikein inhoamaan Gloranthaa. Kulttikirjaa ja otuskirjoja toki käytin, mutta omaan maailmaan istutettuina.

Toki siinä on hyvääkin. Esimerkiksi Aarnikotkien saari oli minusta hyvä, mutta se ei sijoittunutkaan pakosta Gloranthaan.

edit. Ihan ensimmäinen suomentamaton laitos oli tosiaan tarkoitettu fantasiaeurooppaan kansainvaellusten aikaan. Siksi siellä esimerkeissä vilisee piktejä ja muuta sellaista.
Sua gobliinit kyttää ansoineen, sua peikot ajaa satimeen...
Avatar
Noppamaagi
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 1334
Liittynyt: 18 Loka 2005, 12:20

ViestiKirjoittaja ile » 13 Elo 2010, 00:18

"Laajuus" on käsite, jonka sisältö pitäisi määritellä, ennen kuin aletaan soittamaan suuta sen puolesta tai sitä vastaan.

Glorantha on maailma, josta joko tykätään tai sitten sitä melkeistä vihataan. Kyseessä on siis makuasia, joka ei mitenkään liity "laajuuteen". Sen verran on selvää, että Gloranthan maailmaan on kirjoitettu maailmakuvausta hyvin, hyvin paljon enemmän kuin mihinkään yksitäiseen D&D:n maailmaan. D&D:iin on sitten kirjoitettu monta maailmaa. (Suuri osa Gloranthan maailmakuvauksesta on luonteeltaan kuitenkin sellaista sisäänpäinlämpiävää myyttistä läppää, ettei aloittelija tai Gloranthan dissaaja saa siitä mitään säädyllistä tolkkua. Yleiskuvaukset ovat vähissä, ja lisäksi nekin on usein pakotettu kulttuurin tai yhden henkilön näkökulmaksi. Vaikeaa.)

Mutta oikeestaan mä kirjotan tähän ketjuun korjatakseni joitakin faktavirheitä:

Mokoma kirjoitti:RQ:ta ei ole tarkoitettu miksikään universaaliksi systeemiksi, vaan kyse on siis BRP Glorathasta.


Tässä ja parissa muussa viestissä sekoittuu RQ:n ja B(asic)R(ole)P(laying)in historia. RQ:n ykköslaitos oli ensin, ja siitä sitten muokattiin Gloranthaan RQ:n kakkoslaitos, CoC:iin perusmekaniikka, ja yleisempi BRP. Siis RQ ekaks, BRP sitten. BRP ei ole koskaan linkittynyt Gloranthaan.

Noppamaagi kirjoitti:Ihan ensimmäinen suomentamaton laitos oli tosiaan tarkoitettu fantasiaeurooppaan kansainvaellusten aikaan. Siksi siellä esimerkeissä vilisee piktejä ja muuta sellaista.


Siis vielä uudestaan: RQ:n eka laitos oli tarkoitettu Gloranthaan. Samoin toka. Tokan laitoksen kaikki esimerkitkin on sijoitettu Paviksen kampanjaan, jota pelintekijät itse pelasivat 1970-luvun lopussa.

Kun Chaosium myi RuneQuestin oikeudet Avalon Hillille 1980-luvun puolivälissä, Avalon Hill tuotti RuneQuestista "kolmosedikan", joka oli tarkoitettu yleisroolipeliksi kilpailemaan D&D:n ja muiden kanssa. Tämä peli pyrki yleispätevyyteen ja ammensi esimerkkinsä sekä lisäosansa historiasta. Tässä pelissä heiluttiin kansainvaellusajan Euroopassa, ja tähän peliin julkaistiin mm. viikinki- ja samuraisäännöt. Kolmosedikan myötä myös klassinen, Gloranthaan sijoittuva Aarnikotkavuori-kampanja muutettiin yleispäteväksi Aarnikotkien saareksi.

Avalon Hill kuitenkin tuotti Chaosiumin kanssa yhdessä runsaasti materiaalia Gloranthaan, ja Glorantha säilyikin myös kolmosedikan parhaiten tuottuna settinkinä.

Suomeksi käännetty RuneQuest on tämä 1980-luvun lopun "kolmosedikka", ja suomeksi käännetty Glorantha-kirjallisuus on 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa Avalon Hillin tuottamaa kamaa. Sen huomaa helposti mm. siitä, että pelin ja kirjojen kansissa on Ace Gamesin, Avalon Hillin ja Chaosiumin logot ja copyrightit.

Nykyään pakkaa sekoittaa sitten se, että Mongoose sai RuneQuestin oikeudet n. vuonna 2000, ja julkaisu ns. Mongoosen RuneQuestin, harrastelijoiden kielenkäytössä "MRQ". Kun tästä pelistä nyt männävuonna tuli uusi edikka, sitä kutsutaan RuneQuest Kakkoseksi, "MRQ II". Peli on monella tapaa erilainen kuin 30 vuotta sitten julkaistu alkuperäisen RuneQuestin toinen edikka. Pikku vilkaisullakin kuitenkin selviää, että kyllä kyseessä on ihan sama peli, ja jopa sama pelimaailma, eli Glorantha.

Diggaan älyttömästi siitä, että joku noteeraa ankat yhtenä Glorantha kiinnostavista yksityiskohdista! :)

-ile
ile
 
Viestit: 68
Liittynyt: 23 Loka 2007, 00:54

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 13 Elo 2010, 06:23

Mikä muuten tämä Hero Quest [ei Games Workshopin lautapeli] on? Sehän sijoittuu Gloranthaan myös, eikö?
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo

ViestiKirjoittaja Mokoma » 13 Elo 2010, 17:35

Pari vuotta sitten tesmittiin. Systeemi on vähintäänkin avoin ja perustaa aikalailla vastakkaisiin heittoihin. Taistelu oli aika hankalaa aluksi koska tuntui että pelaajan tekemisillä on aika vähän vaikutusta hahmon tekemisiin, varsinkin juosi ampuminen meleeseen tuoti hieman sekaannusta. Toisella kerralla aukesi hieman enemmän, itse näin että sopinee paremmin pienille ryhmälle. D20 heitettiin olisiko nyt iso ollut parempi, oli itselle niin avoin systeemi että en tykännyt eikä jäänyt paljon mieleen. Mutta Glorathaa on, jokain ruohonkorsi on vähintään maaginen. Tuo luultavasti selventää:

http://www.glorantha.com/
so far, so good, so what?
Avatar
Mokoma
 
Viestit: 572
Liittynyt: 11 Syys 2006, 09:52

ViestiKirjoittaja ile » 31 Elo 2010, 21:09

Thaumiel_Nerub kirjoitti:Mikä muuten tämä Hero Quest [ei Games Workshopin lautapeli] on? Sehän sijoittuu Gloranthaan myös, eikö?


Tälläkin pelillä on historiansa. Kyseessä on Robin D. Lawsin nimenomaan Gloranthaan suunnittelema pelisysteemi, jonka ensimmäinen versio julkaistiin HeroWarsin nimellä. Sitten tuli paranneltu HeroQuest, ja männävuonna vielä selkeämmin tarinankerrontaa painottava HeroQuest 2, joka pyrkii olemaan yleisroolipeli. Tuoretta HQ 2:sta saa vielä kaupasta, muita versioita varmaan käytettyjen pelien markkinoilta.

HW ja HQ 1 ovat siis Gloranthaan sijoittuvia, tarinankerrontaa painottavia pelejä (joilla on keskenään hyvin vähän eroa). HQ:iin kyllä tuli lopulta myös hyvinkin simulatiivisa ohjeita siitä, kuinka päteviä erilaiset Gloranthan henkilöt, olennot, sankarit ja jumalat ovat, ja kuinka suuria ne ulottuvuuksien väliset haasteet ovat. Simulatiivisuus ei kuitenkaan koskaan yltänyt RuneQuestin tai GURPSin tms. simulatiivis-gamistisen pelin tasolle.

HW ja HQ säännöille julkaistiin toista kymmentä kirjaa erinoimaista Glorantha-kamaa, ja näiden pelien myötä puhuttiin 2000-luvun alun Glorantha-renessanssista. Valitettavasti se näyttää nyt olevan ohi, tai keskittynyt Mongoosen RuneQuest (II):n ympärille. HQ:lla ja RQ:lla ei ole pelisysteemeinä mitään tekemistä keskenään, vain maailma on sama.

HQ:n tuore kakkoslaitos on yleispätevä roolipeli, jossa kuitenkin on selkeä Glorantha-painotus. Lisäosista löytyy pari kirjaa Gloranthaan ja yksi kirja myyttiseen Venäjään (!). HQ 2 on vielä selkeämmin abstrakti tarinankerrontasysteemi kuin HW tai HQ 1.

Jos HeroQuestin harvoista nopanheitoista ja abstrakteista tuloksista ei osaa tai huvita kertoa tarinaa, pelisysteemi ja varsinkin taistelu tuntuvat varmasti tylsiltä ja jopa rikkinäisiltä. Uusi HQ 2 tuntuu tällaisen pelaajan mielestä varmasti vielä hullummalta, koskapa systeemissä vastusten vaikeus on tarkoitus määritellä tarinan kaaren ja jännittävyyden perusteella, ei minkään pelimaailman suhteellisuuden perusteella.

Kaikilla HQ:n versioilla voi pelata nautittavaa peliä. HQ tietää hyvin tarkasti minkälainen peli on, eli se tukee mainiosti tarinankerrontapelaamista. Jos haluaa pelata tämmöistä peliä, HQ on yksi parhaista vaihtoehdoista. Jos ei halua tai ei osaa pelata tämmöistä peliä, HQ:sta kannattaa pysyä hyvin kaukana.

-ile
ile
 
Viestit: 68
Liittynyt: 23 Loka 2007, 00:54

ViestiKirjoittaja Noppamaagi » 01 Syys 2010, 06:45

Se olikin sitten kolmos laitos, jota olen aina pitänyt ykkösenä. Uutta opin taas.

edit. on muuten olemassa vanha lautapeli tai oikeastaan hexa strategiapeli, joka sijoittuu Gloranthaan. Olikohan Käärmepiipun syvänteeseen? Siinä oli ankkojakin ja ne pystyvat ylittämään vesiä helposti. Strategiapeleille tyypillisesti joukkoja kuvataan hirmuisilla huojuvilla pinoilla pahvineliöitä, joihin on painettu yksikön kuva. Aivastusherkkää taktikointia olisi kiva kokeilla.
Sua gobliinit kyttää ansoineen, sua peikot ajaa satimeen...
Avatar
Noppamaagi
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 1334
Liittynyt: 18 Loka 2005, 12:20

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 01 Syys 2010, 07:37

Eikös Gloranthaan ollut myös joku PC-peli? Strategiaa ja kaupankäyntiä tjsp?
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo

ViestiKirjoittaja Kuusikeiju » 01 Syys 2010, 09:20

King of Dragon Pass. Sikäli erikoinen fantasiapeli, ettei sisällä lainkaan liikkuvaa kuvaa. pelaaja johtaa heimoa, valitsee hyypijöitä heimon johtoryhmään, missä he saavat kokemusta, ikääntyvät ja saattavat yllättäen kuolla vaikka vanhuuteen. Tapahtumia tulee vastaan ja niihin reagoidaan. lisäksi voi lähteä kaupparetkille, tutkimaan erämaita tai tekemään karjavarkauksia.
Roudan maan toinen painos nyt ulkona. Myrrysmiehet kustantaa ja jälleenmyy.
Avatar
Kuusikeiju
 
Viestit: 418
Liittynyt: 11 Kesä 2004, 13:17

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 01 Syys 2010, 14:07

Juuri tuota peliä ajattelin, mistä Kuusikeiju mainitsi. Muistelin jossain Pelit-lehdessä olleen arvostelun joskus aikoja sitten.

Tuo Mongoosen Hero Quest 2 taitaa olla myös geneerinen systeemi? Muistaisin nähneeni siihen mm. Elric-lisäosia?

Harmi kun joskus vuonna nakki kun kaverit lopettelivat roolipelaamista, tuli joitain pelejä haalittua heiltä itselleen (mm. Stormbringer suomeksi), mutta ei tullut silloin kyseltyä, että olisiko saanut RuneQuestia halvalla :( Ei mitään tietoa, missä nuo opukset ovat nyt. Yli kymmenen vuotta aikaa enkä ole ko. kaverin kanssa ollut vuosiin edes tekemisissä. Olisin voinut kotiuttaa kaikki suomeksi julkaistun Glorantha-materiaalin. Ei muuta, mutta olisi komiaa hyllyn koristeena ja voisi olla siistiä selailla nostalgitrippinä.

Tuli joskus pelattua ihan tuhottomat määrät suomenkielistä RuneQuestia nuoruudessa.
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo


Paluu Muut fantasiapelit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php