"Anna merkkaan sen karttaasi." Fantasiakartoitusta

Valvoja: Thaumiel_Nerub

"Anna merkkaan sen karttaasi." Fantasiakartoitusta

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 12 Tammi 2012, 07:09

Skyrimin innoittamana kirjoitin blogiini tekstin ja sitä tehdessäni ajattelin, että siitä haluaisin myös keskustelun. Teksti on pitkähkö, joten linkkaan blogiviestin tähän keskustelun avaukseen. Toivottavasti suostutte käyttämään sitä referaattina keskustelulle. Tässä kuitenkin tiivistelmä ideasta.

Te jotka olette Skyrimiä pelanneet tiedätte, että alussa kartta on aika tyhjä. Pääpaikat on merkittynä ja uusia löytyy joko itse tutkimalla ja matkalla paikasta A paikkaan B tai sitten npc tai kirja merkkaa uuden paikan karttaan missä tehtävä on.
Tämä on siis se kantava idea tässä hiekkalaatikkokartoituksessa omaan pelimaailmaan. PJ luo kartan, minne muutamia pääpaikkoja. Loput paikat sitten löytyvät joko tutkimalla, matkustamalla tai npc:n, kirjan tms. viitoittamana.

Edut:
- Pelaajat joutuvat kartoittamaan maailmaa, mikä sopii peliin missä myöt tutkitaan
- Paikat ei ole lyöty lukkoon, vaan PJ voi niitä sijoitella haluamallaan tavalla pelin edetessä
- Maailman luominen on helpompaa ja nopeampaa esivalmisteluissa, koska kaikkea ei tarvitse kirjoittaa ylös, vain välttämättömät
- PJ voi varastoon kirjoittaa paikkoja ja lätkäistä niitä myöhemmin minne näkee niiden sopivaksi

Tietysti kaikenlaiseen fantasiapelaamiseen tämä ei sovi. Jotkut haluavat yksityiskohtaisen valmiin maailman historioineen päivineen. Mutta sandboxiin tämä sopii vallan mainiosti ja säästää myös esimvalmisteluita maailmalle.

Samoin kuin paikkoja niin änppäreitä yms. on helppo luoda valmiiksi. PJ:llä on mapissa Hammastorni, missä necromancereita (random encounter tornilla), vartijakapteeni npc ja pieni kylä mitä örkit vaivaavat. Pelin kuluessa hahmot matkaavat aavikon yli tietämäänsä kaupunkiin. Matkan varrelle PJ pistää random encounteriksi Hammastornin. Lähelle kaupunkia päivämatkan päähän PJ päättää laittaa pienen örkkien vaivaaman kylän ja kaupunkiin hän huomaa valmiiksi tekemänsä kodittoman vartiokapteenin sopivan.

Mahdollisuudet ovat rajattomat ja sisältöä pelimaailmaan voi luoda niin paljon ennakkoon kuin haluaa siinä järjestyksessä missä haluaa. Tehtäviä on myös helppo toteuttaa näin. Perus juttu, että kaivoksessa on hämähäkkejä onnistuu niin, että PJ sitten sen kaivoksen merkkaa pelaajien karttaan. Näin maailmassa on taas yksi tunnettu paikka enemmän.

Toki oletuksena on, että koko maailma on täynnä kaikkea, mutta pelaajien hahmot tietävät vain sen verran, mitä pelin alussa on annettu sekä mitä pelin edetessä saavat. Näin maailmassa on tutkittavaa ja uutta aina nurkan takana. Uusia paikkoja yms. ja näin pelinjohtaja voi luoda maailmaa pienissä osissa inspiraation iskiessä sen sijaan, että käyttäisi kuukausia luodakseen maailman peliä varten.

http://cradleofrabies.blogspot.com/2012 ... ntasy.html

Onkos joku tehnyt näin koskaan? Kun pelasin tuossa viime vuonna D&D niin lähdin tästä asetelmasta. Oli suuri kaupunki mikä pelaajan "tukikohta". Siinä sitten tehtävän myötä kaupungista etelään olikin hautausmaa. Toisessa tehtävässä pohjoiseen "ilmestyi" druidimetsä ja matkalla sinne hahmo kohtasi örkin, joka kertoi että kaukana etelässä on örkkien valtakunta. Eli tällaista tilkkutäkkimaailmanluontia käytin silloin. Valmiista maailmasta minulla ei ollut muuta kuin:

- se on melko perus fantasiaa (sitä haettiinkin)
- alkupaikkana kaupunki, minkä hahmo tunsi, mutta mitä minun ei tarvinnut täysin kartoittaa heti pelin alussa (hankkikaa jo se Vornheim Complete City Kit, sillä tuota käytin itse "pääkaupungin" luomiseen jopa pelin keskellä!!!)
- yksityiskohtia ympäristöstä ja jopa kaukaisesta maasta pelaaja sai pelin edetessä ja kun niitä yksityiskohtia keksin

Pohjana minulla ei siis ollut muuta kuin tuo yksi kaupunki minkä pohja oli tehty Vornheim-kirjan avulla, ja mikä pelin edetessä kehittyi oman mielikuvituksen sekä Vornheim-kirjan avulla. Keskiössä kaupungissa oli maagien kilta, mikä enemmän detaljoitu.

Minulla on ollut kauhea syyhy pelata fantsua (LotFP ainakin pohjana) ja tätä systeemiä tulen käyttämään sitten joskus. Ei tarvitse lukea puisevaa Forgotten Realms Campaign Settingiä (niin kuiva opus) eikä tarvitse käyttää kymmeniä tunteja ennen pelin alkua luomiseen.

Sitä en tiedä, että mites tuo pelaajan immersio. Onko silloin maailma olemassa vain pelaajaa varten, kun se enemmän tai vähemmän kehittyy pelaajan mukana? Toisaalta, jos pelaajallekin on selvä pelin alusta missä on kyse, en usko, että ongelmaa tulee.

Ajatuksia?
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo

"Anna merkkaan sen karttaasi." Fantasiakartoitusta

ViestiKirjoittaja upi » 12 Tammi 2012, 09:23

Meillä oli muutama vuosi takaperin menossa RQ - kamppis, jota olin johtamassa. Sitä varten olin piirtänyt A3 kokoisen kartan, joka perustui löyhästi Genertelaan (mantere Gloranthan maailmassa). Käytännössä vuoristot ja muut tosi selkeät kiintopisteet oli valmiina piirreettynä, mutta siitä eteenpäin lisättiin vasta löydettäessä.

Systeemi oli kyllä hyvä, tai ainakin PJ:lle kevyt käyttää. Eivät etäisyydet muuttuneet, jos palasi samoihin paikkoihin ja ylipäätään pienemmätkin kylät tai muut tapahtumapaikat pysyivät tallella ja löytyivät sieltä mistä pitikin. Muutaman sanan muistiinpanot kaikista kylistä ja vähän pidemmät kaupungeista riitti hyvin kun pelaajat muistaa kuitenkin aina mikä niitä kiinnostaa ja kyselee niitä asioita :D

Onko silloin maailma olemassa vain pelaajaa varten, kun se enemmän tai vähemmän kehittyy pelaajan mukana?


Periaatteessahan maailman kehitys lasketaan siitä, mitä pelaajat näkevät. Tai siis: tapahtumat ennen hahmojen vierailua paikassa on sen paikan historiaa, jota ei tarvitse määritellä kuin yleisesti. Ensimmäinen vierailu aloittaa aikajanan, joten seuraavan kerran kun visiitille tullaan, on voinut tapahtua paljonkin kehitystä. Tämähän ei millään tavalla mielestäni edes poikkea ns. tavallisesta johtamismuodosta. Vai olenko väärässä?
upi
 
Viestit: 31
Liittynyt: 25 Helmi 2010, 20:18

"Anna merkkaan sen karttaasi." Fantasiakartoitusta

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 12 Tammi 2012, 10:06

Tuossa on myös se, että se mitä hahmot eivät tiedä ei ole merkityksellistä. Tai siis kiveen kirjoitettua. Toki joka paikalla on historiansa, avainhenkilönsä, erityispiirteensä ja ongelmansa, mutta niitä ei tarvitse etukäteen välttämätää joka kuppikuntaan määritellä. Jos peli tapahtuu idässä, ei ole välttämättä merkitystä siitä mitä lännen pikkukaupungissa tapahtui 1000 vuotta sitten. Toki sehän on valmiiksi tehdylle maailmalle fluffia (mitä joissain lisäkirjoissakin saatetaan avata lisää). Kuitenkin mielestäni säikeen mukaisessa pelissä sillä ei ole merkitystä.

Toisaalta, vaikka hahmot seikkailee idässä ja pelikertojen välissä pj:lle tulee idis kirjoittaa lännen pikkukylän historiaa niin sen voi tehdä. Vaikkapa sinne arkistoon. Vapaus tässä on kivaa, että sen lisäksi, että kirjoittaa pelin tapahtumien ja suunnan ympärille tavaraa voi kirjoittaa helposti myös mitä itse huvittaa.

Pelaajat seikkailee aavikolla, mutta pj:lle tulee idis kirjoittaa pohjoisen vuoristoon lumimiesten luolasto ja alkeellinen yhteiskunta. Sen kus kirjoittaa, maailmaan tulee yksi paikka lisää, vaikkei se edes pelaajia kosketa yhtään. Tätä itse korostan, että inspiraation iskiessä voi niitä tuotoksia asettaa kartalle, tai olla asettamatta ja säästää käyttöä varten tulevaisuuteen.

Itse kun olen sellainen tyyppi, jolla ideat leviävät kymmeneen eri suuntaan ja välillä tulee idiksiä, mitä voi olla hankala tai väkinäinen liittää mihinkään meneillä olevaan peliin, niin hiekkalaatikossa ne voi silti ottaa käyttöön maailmaa rikastamaan. Samaten jos on kirjoittanut pääkaupungista 1000 sivua tekstiä niin voi olla kiva kirjoittaa Sammakkosuolle virvatulien riivaama vanhan monumentin ympäristö.

Luonnollisesti tämä toimii aina. Vaikkapa jos pelaa Cyberpunkkia kukaan ei estä kirjoittamasta samaan aikaan matskua fantsuun. Kuitenkin itselläni on paljon idiksiä fantasiaan, joten maailman luominen vaikkei fantsua tällä hetkellä pelaa olisi mielekästä. Ei tarvitse kuin tehdä karttapohja ja niitä juttuja mitä kirjoittaa irralliseksi muistiin saavat tarkoituksen heti. Noita muistilappuja kun on kirjoitettu ja hävitetty ja kryptisesti tulkittavia nenäliinalla paljon hyödyttömänä.

Samaten jos on fantasiamaailma mihin voi fantasiamateriaalia tunkea rinnalla voisi olla vaikkapa Cyberpunkkiin oma kaupunki tai maakunta, mihin tunkea Cyberpunk matskua. Tai vaikkapa scifipeliin oma siirtokunta, planeetta tai aurinkokunta. Tämä ei siis rajoitu pelkästään fantsuun. Mutta kuten sanoin, niin Skyrim on innoittaja ja itselläni tällainen maailmanluonti-inspiraatio jotenkin istuu fantsuun luontevimmin.

Systeemi oli kyllä hyvä, tai ainakin PJ:lle kevyt käyttää. Eivät etäisyydet muuttuneet, jos palasi samoihin paikkoihin ja ylipäätään pienemmätkin kylät tai muut tapahtumapaikat pysyivät tallella ja löytyivät sieltä mistä pitikin. Muutaman sanan muistiinpanot kaikista kylistä ja vähän pidemmät kaupungeista riitti hyvin kun pelaajat muistaa kuitenkin aina mikä niitä kiinnostaa ja kyselee niitä asioita


Tässä kanssa hyvä pointti. Tuli mieleeni, että jos pj:llä on valmis fantasiamaailma kirjalla, missä kaikki selitetty valmiiksi paikkoja myöten, onko se yhtä muistorikas tai elävä kuin itse tehty? Minulla olisi ongelmia valmiin kanssa (yleensä peliin teen aina jonkun oman temmellyskentän ja hyvin harvoin käytän valmista mestamatskua).
Eli kylä X mistä kerrottu muutama rivi pelikirjassa vai kylä X mikä on syntynyt pelatessa ja kehittynyt pelatessa. Toki valmiskirjan kylä X varmasti kehittyy myös pelatessa, siinä vain on ne kehykset sille... Mistä kukin tykkää.

Minulla taitaa olla "itse tein muistan paremmin" se pointti. Muutenkin tuntuu, että vaikkapa Vampiressa hyöritään yhdessä kaupungissa kun taas fantasiassa tämä lokaatio on koko maailma ;) Tai siis Vampiressa huristetaan kaupungin slummista uptowniin kun fantasiassa Aavikolta vuoristoon.
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo


Paluu Muut fantasiapelit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php