Luodaan fantasiakaupunki (Tangent)

Valvoja: Thaumiel_Nerub

Luodaan fantasiakaupunki (Tangent)

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 20 Heinä 2012, 07:57

Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo

Re: Luodaan fantasiakaupunki (Tangent)

ViestiKirjoittaja Miihkali » 20 Heinä 2012, 11:15

Kaupunki sijaitsee keitaalla

Kaupunki ei kuulu mihinkään valtakuntaan, sillä se sijaitsee aavikon ja hedelmällisten tasankojen ja arojen rajalla. Tämän vuoksi kaupungin väestö on kirjava sekoitus eri rotuja ja kansoja, ja he ovat hyvin ylpeitä itsenäisyydestään. Kaupunki on alunperin syntynyt suuren keitaan ympärille, mutta tätä nykyä keidas on valtavan liikakäytön vuoksi lähes kuivunut - tätä paikkaa kunnioitetaan lähes pyhänä, ja sen ympärille on perustettu kaunis, marmorilla somistettu puutarha. Kaupungin asukkaiden ylellisen ja tuhlailevan elämäntyylin vuoksi veden totaalinen lopahtaminen ei välttämättä ole kovin kaukana.

Kaupungin historiaa

Kaupungin halki kulkee muinainen kauppareitti kahden toisistaan erillisen kulttuuripiirin (Kiina & Eurooppa...) välillä, sillä vain tästä kaupungista löytyy riittävän suuret vesivarat isojen karavaanien varustamiseksi näännyttävään aavikon ylitykseen. Jotkut sanovat että tämän kauppareitin ansiosta pieni beduiiniasutus kasvoi suurkaupungiksi - paha vain, ettei teoria selitä, miksi kaupungissa on merkkejä paljon tätä vanhemmasta asutuksesta, ja jotkut väittävät kaupungin etelälaidalla hiekasta toisinaan paljastuvien raunioiden näyttävän muinaiselta satamalta. Joka tapauksessa merenpinnan vetäytyminen, merenkulun kehittyminen ja parempien merireittien löytyminen ovat syösseet kaupungin hitaaseen rappioon. Tällä hetkellä se on kuitenkin edelleen vilkas ja värikäs kauppapaikka.

Niin tai näin, monet elementit kaupungin tavoissa, yhteiskunnassa ja tieteessä on selvästi omaksuttu ulkomailta. Kulttuuri ja väestö onkin melkoinen sillisalaatti, mutta pohjan sille muodostaa sen alkuperäisasukkaiden omat tavat, kuten poikkeuksellinen estetiikka, mytologia ja moniavioisuus. Alkuperäisväestö on tätä nykyä vähemmistössä, ja harvat puhdasveriset vaalivat tätä ominaisuuttaan tarkoin. He muodostavat kaupungin uskonnollisen eliitin - tai ainakin sen uskonnon eliitin, joka periytyy alkuperäisasukkailta. Noin monikulttuurisessa paikassa varmaan harjoitetaan kaikkia mantereen uskontoja.

Hedelmäkauppias Malin

Malin asuu kauniissa joskin pienehkössä kaksikerroksisessa valkoisesta kivestä rakennetussa talossa lähellä keskustaa. Kotinsa alakerroksessa hän pitää maineikasta hedelmäkauppaansa, josta saa sekä kuivattuja tuontihedelmiä että normaalisti törkeän kalliita ja harvinaisia kaupungin omia tuotteita. Kuitenkin Malin pystyy myymään niitä poikkeuksellisen edulliseen hintaan. Tähän on syynsä - hän nimittäin myy kellarinsa syvästä kaivosta laitonta vettä matkalaisille ja karavaaneille. Asia kun on niin, että muukalaisille myydyistä vesi-, olut- ja viinitynnyreistä on suoritettava tuntuva vero. Touhu on alkanut vähän epäilyttää Malinia, sillä hänen kollegojaan hirtetään varoittavana esimerkkinä näkyville paikoille tasaisin väliajoin. Toistaiseksi suuret voitot ovat kuitenkin menneet itsesuojeluvaiston edelle, eikä Malinilla ole syytä epäillä että vartiokaarti olisi päässyt hänen jäljilleen.

Vanha kaupunki

Ennen kuin kauppa idän ja lännen välillä vilkastui toden teolla tuoden fantasiakaupunkiimme niin väkijoukkoja kuin vaurauttakin kasvattaen sen suurkaupungiksi, käsitti keitaan asutus vain nykyisen vanhan kaupungin. Vanhaa kaupunkia ympäröi matalahko muuri, joka tosin on paikoin purettu uusien talojen tieltä, ja se erottuu selvästi uudemmista osista ruskeiden kivirakennustensa sekä kapeiden ja erittäin sokkeloisten katujensa ansiosta. Pitkä, mutkitteleva tie voi yhtäkkiä päättyä umpikujaan vailla ainuttakaan poikkikatua; toisaalta teitä voi kulkea useammassa tasossa ja kivinen silta johtaa toisen tien yli. Paikoin kulkureitit poikkeavat myös tasakattojen kautta.

Toisaalta vanhassa kaupungissa ovat myös kaupungin näyttävimmät rakennukset. Kaikki pystyssä olevat muinaisrakennukset sijaitsevat siellä, kuten myös useimmat muut merkittävät uskonnolliset- ja hallintorakennukset, sekä eräät vilkkaimmista kauppapaikoista. Vanhassa kaupungissa asuvat ovat lähes poikkeuksetta alkuperäisasukkaita, mutta siellä vierailevia "muukalaisia" ei kuitenkaan katsota pahalla. Kunhan eivät naapuriin muuta.

Kuolleiden kaupunki

Kauan sitten Tangentissa riehui rutto; tai rutoksi sitä sanottiin, mutta taisi olla vielä sitäkin kamalampi sairaus, joka aiheutti uhrilleen nopean tuskallisen kuoleman. Ainoa onni onnettomuudessa oli, että muutenkin melko heikosti tarttuva tauti iti hyvin nopeasti eikä kantaja yleensä ehtinyt levittää sitä muihin ennen vuoteenomaksi joutumistaan. Noh, pahiten kärsi tietenkin köyhien kaupunginosa Tangentin länsiosassa. Myös hautausmaa sijaitsi länsiosassa, sillä tangentilaiset pitävät länttä (auringon laskua) "pahana" kuoleman ja yön ilmansuuntana, kun taas itä symboloi onnea ja elämää. Oli siis luontevaa laittaa köyhät asumaan tuossa epäsuositussa kaupunginkolkassa, joka ruton laantumisenkin jälkeen jäi autioksi. Kukaan ei enää asunut siellä, joten kuolleiden ruumiit yksinkertaisesti viskattiin sinne. Ajan myötä tapa ritualisoitui ja Kuolleiden kaupunkiin rakennettiin melko näyttäviäkin hautapaikkoja. Tätä nykyä se einää vähääkään muistuta slummia vaan on pelottava ja mystinen paikka. Mahtaakos Kuiskausten kujakin sijaita siellä?

Kaupungin kasvaessa aiemmin aivan laidalla sijainnut Necropolis on jäänyt uusien kortteleiden sisään. Se kuitenkin erottuu helposti muista kaupunginosista, vaikka sitä ei olekaan erotettu niistä esim. muurilla (paitsi vanhan kaupungin muuri, joka rajaa Kuolleiden kaupungin länsilaidan). Keskustan sokkeloihin eksynyt muukalainen voi kuitenkin äkkiä löytää itsensä hämäriltä, kapeilta ja autioilta kaduilta jotka keskipäivälläkin tuntuvat kylmiltä ja utuisilta. Paikalliset tunnistavat Necropoliin vaikka unissaan ja karttavat paikkaa kuin ruttoa. Sanotaan, että siellä paljon aikaa viettävä alkaa muuttua, joten vain kaikkein kurjimmat kerjäläiset ja varkaat uskaltavat piiloutua sinne. Kaupunkilaiset väittävät tunnistavansa heidät ensivilkaisulla ja kiertävän kaukaa.

Tietenkin myös hautajaisia järjestetään kaiken aikaa. Sitä varten on erityinen Necropoliin pappien ammattikunta, jotka tuntevat reitit alueen kryptiin ja osaavat liikkua siellä turvallisesti - kaikenlaista kun kuulemma voi sattua varomattomalle hortoilijalle. Papitkin viettävät mahdollisimman vähän aikaa siellä, mutta lopulta Kuolleiden kaupungin leima jää myös heihin. Useimmat ulkomaalaistaustaiset kaupungin asukkaat eivät antaisi haudata itseään tai läheisiään sinne mistään hinnasta, joten heidän ruumiinsa poltetaan aavikolla.

Rikas Eenokki

Hanok Siilaan poika on eräs kaupungin rikkaimmista asukkaista, mutta pienen julkkiksen paikallisten keskuudessa hänestä on tehnyt taipumus outoon käytökseen ja kummallisiin tempauksiin. Yleensä hänet tunnetaankin nimillä "Rikas Eenokki" tai "Hullu Eenokki", riippuen siitä, kumpaa ominaisuutta on sillä hetkellä tarpeen korostaa.

Nuorna miesnä kohtalaisesti toimeentulevien siirtolaiskauppiaiden vesa Eenokki rakastui Damizuma-klaanin tyttäreen. Monta vuotta Eenokki huhki hullun lailla kerätäkseen riittävän omaisuuden maksaakseen tämän vanhemmille riittävän monta kamelia ja vuohta. Jotkut päättelivät Eenokin saaneen rikkautensa toiveita täyttävältä haamulta, mutta sillä ehdolla että joutuisi maksamaan takaisin kalliisti. Kenties tämä päätelmä ei ollut täysin virheellinen, sillä ensimmäisen hääpäivän tienoilla tuore vaimo menehtyi tuntemattomaan sairauteen.

Joku muu olisi voinut katkeroitua tästä, mutta ei hyväntahtoinen keski-ikää lähestyvä Eenokki. Kuitenkin mainittu tragedia, yksinäisyys ja vanhuudenhöperöys ovat jättäneet jälkensä kunnioitettavan 96 vuoden iän saavuttaneeseen, sinänsä hyväkuntoiseen vanhukseen. Ajan kuluessa vain entisestään vaurastunut herrasmies on päättänyt omistaa elämänsä mesenaattina toimimiselle ja lähtee helposti erilaisiin hullutuksiin mukaan. Kaikista projekteista hänen sydäntään lähinnä on valtavan laivan rakentaminen kaupungin eteläpuolella sijaitsevalle alangolle. Hän aikoo muuttaa laivaan asumaan heti ylellisen hyttinsä valmistuttua.

Eenokin omistuksista on merkittävin hänen massiivisen kartanon alakerroksessa sijaitseva sekatavarakauppa. Oikeastaan se on iso, yksityisomisteinen basaari, josta saa sopuhintaan melkein mitä tahansa hyödyllistä ja lisäksi kaikkea hämmentävää & harvinaista joka on Eenokin outoja mieltymyksiä sattunut vastaamaan. Mitään eettisesti arveluttavaa (aseita, päihteitä, laittomuuksia) sieltä ei kuitenkaan saa, ja jos pelaajat yrittävät jotain tällaista hankkia, ryhtyy Eenokki asianmukaisiin vastatoimiin.

Suuri vajoama (Mehad Kharadha)

Heti Tangentin eteläpuolella aukenee suuri alanko. Vaikka tuulen kuljettama hiekka tasoittaa korkeuseroja ja peittää maastoa, niin ettei maanpinnan alenemista kaupungista läheltä tarkasteltuna edes heti huomaa, painuu etelään mennessä alati syvenevä ja leventyvä kalliolouhikkoinen vajoama lopulta alle merenpinnan. Tangentin vanhan "sataman" hiekkaan peittyneet rauniot sijaitsevat Suuren vajoaman äärellä. Siellä lojuu myös "arkkien" enemmistö. Siksi väitetäänkin sen olevan vanha merenlahti. Kallioissa voi myös nähdä eräänlaisia kuvia tuntemattomista merenelävistä, joita hiekkamyrskyt rapauttavat kiven sisästä näkyviin. Kaupungin oppineet kutsuvat niitä "fossiileiksi", mutta hehän tunnetusti ovatkin kummallista väkeä.

Saghir Kharadhan louhokset

Kaupungin rakennukseen käytettävä kivi saadaan luonnollisesti Suuren vajoaman avolouhoksilta. Täältä louhittavat kivilajit ovat yleisesti hyvin kestäviä ja myös kaunista katseltavaa. Tärkeimmät louhokset ovat melko kaukana kaupungista: jos matkaan lähtee heti auringon noustessa, perille ehtii ennen iltaa. Louhoksille suuntaava matkalainen kohtaa todennäköisesti pieniä vastaantulevia karavaaneja, joissa jättiläiskamelit kiskovat jopa viiden tonnin painoisia paasia. Paluumatkallaan ne vievät louhokselle syntyneeseen pieneen kaupungiin Saghir Kharadhaan ruokaa, juomaa ja muuta tarpeellista.

Louhosten väki koostuu kolmesta ryhmästä. Huonoiten menee orjilla; kaupungin oikeusjärjestelmässä on tapana tuomita rikolliset määräaikaiseen orjuuteen 1-10 vuodeksi silloin kun sakkorangaistus ei riitä, mutta pyöveliäkään ei viitsisi vaivata. Monille kuolemaantuomituillekin tarjotaan vaihtoehdoksi elinkautista työpakkoa, mutta suuri osa valitsee silti teloituksen. Kuten tästä voi päätellä, orjien olot louhoksilla ovat aika hirveät. Pakeneminen on lähes mahdotonta, koska ainoa veden lähde kymmenien kilometrien säteellä on Tangentissa. Ympärillä levittäytyy Mehad Kharadhan ankea louhikko silmänkantamattomiin.

Toki louhoksilla tarvitaan jonkin verran myös ammattitaitoista työvoimaa. He ja päällystö elelevät varsin mukavasti Saghir Kharadhan valkoisissa kivitaloissa. Heti keskustan laitamilta alkaa valtava orjien slummi, jossa suurin osa rakennuksista on kasattu halvoista vuodista, roskista ja parhaassa tapauksessa tiilistä. Asukkaita slummissa on tuhansia ja heidän elämänsä on päivittäistä selviytymistaistelua. Ylimpänä hierarkiassa ovat pisimpään orjina olleet: heikot karsiutuvat pois, vahvojen haaliessa itselleen kaikkea mahdollista mikä slummissa käy ylellisyydestä.

Kalihantanin jättiläiskameli

Aavikolla elävistä eläimistä vaikuttavimpiin kuuluu Kalihantanin jättiläiskameli. Se muistuttaa ulkonäöltään kaksikyttyräistä kamelia, mutta on paljon isompi (säkäkorkeus jopa 2,5 m) ja sopeutunut kuumiin ja kuiviin oloihin. Olentoa peittää pitkähkö ja lähes valkoinen karva. Jättiläiskameli kykenee vetämään jopa 5-6 tonnin painoisia kuormia, joten se on arvokas juhta. Parhaat yksilöt valikoidaan kaupungin eliittikaartin ratsuiksi: valtava eläin kykenee helposti jyräämään minkä tahansa pollen, mutta kömpelön kolossin merkittävin vaikutus on kuitenkin psykologinen.

Jonkin verran niitä käytetään myös tuotantoeläiminä: karvasta voi tehdä kestävää kangasta tai mattoja, ja maito on rasvaista ja ravitsevaa. Niitä ei kuitenkaan milloinkaan syödä, vaan vanhoina eläimet vapautetaan aavikolle. On kyseenalaista, selviävätkö koko ikänsä kesyinä eläneet yksilöt aavikolla kauaakaan, mutta vaikka jättiläiskamelin tappaminen ei ihan ole pyhäinhäväistys, niin äärimmäisen sopimattomana sitä pidetään. Elukan myyminen ulkomaalaiselle onkin sitten jo ankarasti rangaistava rikos. Vanhan sanonnan mukaan "jättiläiskamelin tappaminen on vaikeaa, vangitseminen vielä vaikeampaa ja kesyttäminen melkein mahdotonta", joten edes Tangentissa niitä ei ole kuin alle tuhat.
Did you deem yourself strong, because you were able to twist the heads off civilized folk, poor weaklings with muscles like rotten string?
Avatar
Miihkali
 
Viestit: 593
Liittynyt: 05 Joulu 2010, 23:46

Re: Luodaan fantasiakaupunki (Tangent)

ViestiKirjoittaja Nuurori » 29 Joulu 2013, 01:25

Tässähän oli vaikka mitä hyvää tavaraa.
Avatar
Nuurori
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 1339
Liittynyt: 07 Loka 2009, 21:44

Re: Luodaan fantasiakaupunki (Tangent)

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » 31 Joulu 2013, 20:37

Oli hyvää kamaa. Näemmä ekan viestin foorumilinkki on kuollut, mutta Google Docsiin olen noita kirjoittanut ylös, mitä siellä toisella foorumilla tuli kirjoiteltua.
Avatar
Thaumiel_Nerub
Lich ruhtinas
Lich ruhtinas
 
Viestit: 4630
Liittynyt: 30 Tammi 2007, 15:38
Paikkakunta: Otamo


Paluu Muut fantasiapelit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php